Piața de fuziuni și achiziții a depășit pragul de patru miliarde de euro în 2021

Publicat: 16 feb. 2022, 18:00, de Puterea.ro, în Business , ? cititori
Piața de fuziuni și achiziții a depășit pragul de patru miliarde de euro în 2021

Valoarea estimată a pieţei locale de fuziuni şi achiziţii a fost între 4 şi 4,4 miliarde euro în 2021, înregistrându-se 137 de tranzacţii cu valori de peste 5 milioane de euro, a declarat Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanţă Financiară, Deloitte România.

„Valoarea estimată a pieţei de fuziuni şi achiziţii în cursul anului 2021 a fost între 4 şi 4,4 miliarde euro. Aici noi am inclus atât valori aferente tranzacţiilor pentru care s-au oferit informaţii în spaţiul public, cât şi valori estimate de noi. Ca şi trend, observăm faptul că pentru din ce în ce mai puţine tranzacţii se oferă informaţii cu privire la valoare. Anul trecut am reuşit să identificăm valori pentru aproximativ 38% din numărul de tranzacţii, care reprezintă aproximativ 2,3 miliarde de euro. (…) România este în continuare o piaţă în care investitorii se uită mai ales să deţină controlul asupra activelor achiziţionate, însă observăm o creştere şi în ceea ce priveşte acei antreprenori care se uită să vândă, să atragă un partener minoritar care să-i ajute în dezvoltare.”, a afirmat Radu Dumitrescu, în cadrul videoconferinţei Deloitte-ZF.

Conform unei analize efectuate de Deloitte România, investitorii strategici au fost cei mai activi cumpărători pe piaţa locală de fuziuni şi achiziţii (mergers and acquisitions – M&A) din 2021, cu peste 60% din numărul total de tranzacţii, urmaţi de investitorii instituţionali şi privaţi (20%) şi de firmele de private equity (17%).

Francezii și austriecii au fost cei mai interesați de achiziții în România

Dintre investitorii strategici străini implicaţi în tranzacţii pe piaţa locală, cei mai mulţi sunt din Franţa (18%) şi Austria şi Germania (16%). Potrivit analizei, alte ţări care au fost printre cele mai active pe piaţa locală în anii anteriori, cum ar fi SUA şi Regatul Unit al Marii Britanii, au avut investitori implicaţi în 2021 în doar 8%, respectiv 3% din numărul tranzacţiilor.

„Datele se referă la cele 137 de tranzacţii cu valoare de peste 5 milioane de euro anunţate în 2021, conform analizei Deloitte România, volum care marchează un nivel record al pieţei în 2021. Din punctul de vedere al valorii totale estimate, calculate atât pentru tranzacţiile cu valori comunicate, cât şi pentru cele cu valori nedivulgate, piaţa locală a fost de aproximativ 4-4,4 miliarde de euro”, arată studiul.

Tranzacțiile anului 2021

Printre tranzacţiile în care cumpărătorii au fost investitori strategici din Franţa se numără preluarea Duraziv de către Saint-Gobain şi preluarea Frigotehnica şi a Megatech Trading & Consulting de către Vinci Energies. Investitorii strategici din Austria şi Germania au fost activi în principal în sectorul imobiliar, fiind implicaţi în tranzacţii precum preluarea Bucharest Financial Plaza de către Immofinanz sau preluarea clădirii The Light One de către Uniqa Real Estate GmbH.

Analiza mai arată că tranzacţiile de M&A din 2021 cu valori cumulate notabile au fost înregistrate în sectorul imobiliar (29% din valoarea totală a pieţei, în scădere faţă de 37%, în 2020), urmat de energie (14%, în scădere de la 22%, în 2020) şi tehnologie (11%, în scădere faţă de 19%, în 2020). O scădere semnificativă a fost vizibilă în domeniul sănătăţii, care a reprezentat 2% din valoarea totală a tranzacţiilor din România în 2021, similar cu nivelul din 2020, de 1%, dar la distanţă mare de 12%, cât a reprezentat în 2019 şi 2018.

„Este demn de remarcat faptul că peste 50% dintre tranzacţiile monitorizate în 2021, atât ca număr, cât şi ca valoare, sunt reprezentate de preluări ale unor jucători locali de către alţi jucători locali. Acesta este un indicator al maturităţii pieţei de M&A din România, o piaţă în care jucătorii locali au un cuvânt tot mai important de spus. Sper şi că tot mai multe companii locale vor face achiziţii în afara ţării, pentru o dezvoltare regională. Mai merită subliniat faptul că valoarea medie a tranzacţiilor a fost de 27 de milioane de euro în 2021, ceea ce atestă faptul că piaţa de profil din România este efervescentă, dominată de tranzacţii mici şi medii, tendinţă care cel mai probabil se va menţine, având în vedere nivelul de dezvoltare a unui număr important de companii active local”, a declarat Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanţă Financiară, Deloitte România.

Cercetarea mai arată că efectele crizei generate de pandemia de COVID-19 au fost minore, valoarea pieţei locale menţinându-se relativ constantă din 2018 până în prezent, spre deosebire de efectele crizei financiare, care au dus la prăbuşirea pieţei de la aproximativ 5,5 milioane de euro, în 2008, la 1,3 milioane, în 2009, şi 0,9 milioane de euro, în 2010.