Piața locuințelor ieftine este cea mai afectată de pandemia de COVID-19

Piața rezidențială este deja afectată de pandemia de COVID-19, dată fiind restricționarea accesului fizic la proprietăți din perioada stării de urgență și, mai ales, a scăderii veniturilor potențialilor cumpărători. Un studiu al JLL România arată că segmentul de proprietăți cu prețuri sub 1.300 euro/mp, care reprezintă 64% din piață, va avea cel mai mult de suferit din cauza crizei.

Măsurile care vor susține piața imobiliară rămân Prima Casă sau Noua Casă și cota redusă de TVA. „Creșterea ratei șomajului va afecta  preponderent acest segment de piață. Volumul tranzacțiilor pe acest segment s-ar putea diminua, cel puțin pe termen scurt sau mediu și, prin urmare, prețurile de vânzare ar putea urma aceeași tendință”, a declarat Andreea Hamza, Senior Director Living Department JLL Romania.

Segmentul care se adresează cumpărătorilor din categoria de preturi 1.300-2.000 euro/mp, reprezentând aproximativ 30% din numărul total de unități din Bucuresti si Ilfov va resimți mai puțin eventualele fluctuații din piață. Această categorie de cumpărători beneficiază de venituri mai stabile și au o rezistență mai mare în fața instabilității economice. Cumpărătorii oportuniști vor rămâne motivați și în această perioadă, așteptând momentul oportun pentru achiziții în proiecte aflate în dificultate

Cel mai puțin afectat va fi segmentul care se adresează cumpărătorilor din categoria de preturi de peste 2.000 de euro/mp, reprezentand aproximativ 6% din numărul total de unități de pe piață. Acest segment s-a dovedit a fi cel mai rezistent în perioade dificile. Nu preconizăm o schimbare a apetitului potențialilor cumpărători de proprietăți rezidențiale din categoria high-end, astfel că cererea va rămâne stabilă pe această nișă.

Nivelul tranzacțiilor cu locuințe noi în primul semestru din 2020 a fost de aproximativ 8.000 de unități pentru București și 3.000 de unități pentru Ilfov, presupunând că 60% din tranzacțiile realizate în Capitală și înregistrate oficial de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară au fost incheiate pentru unități noi, în timp ce pentru Ilfov noile vânzări sunt estimate la 90% din totalul tranzacțiilor. Față de semestrul 1 din 2019, nivelul tranzacțiilor ascăzut cu 7%.

„Volumul tranzacțiilor va fi încetinit în acest an de creșterea preconizată a ratei șomajului în condițiile unei scăderi a economiei. De aceea, măsurile guvernamentale de susținere a segmentului imobiliar, precum extinderea programului Noua Casă sau mărirea plafonului de aplicabilitate a cotei reduse de TVA,pot fi un real ajutor pentru dezvoltatori și cumpărători. Dacă programul Noua Casă a fost deja prelungit si optimizat, măsură mult așteptată acum este mărirea plafonului maxim pentru care se aplică TVA-ul de 5%”, a adăugat Andreea Hamza.

4.000 de locuințe noi în București-Ilfov în primele cinci luni ale anului

Oferta nouă de case din acest an va fi cu cel puțin 10% mai mică decât în 2019, ajungând până la aproximativ 12.900 de unități, conform estimărilor. Mai mult decât atât, scăderea ar putea fi mai mare în 2021, în condițiile în care efectele crizei actuale vor fi mai clare pe termen lung, iar impactul asupra proiectelor aflate în faza de planificare nu poate fi încă evaluat.

Specialiștii JLL România se așteaptă ca dezvoltatorii să fie mai precauți și să opteze pentru defalcarea proiectelor într-un număr mai mare de faze, pentru a limita expunerea la fluctuațiile pieței și pentru a avea flexibilitate în adaptarea produsului la potențialele schimbări ale cererii de locuințe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Austria este una dintre țările care se opune ca România să adere la spațiul Schngen SURSA FOTO: https://www.schengenvisainfo.com/

Ce a cerut Austria ca România să intre în Spațiul Schengen

Refuzul categoric al Austriei de a intra România în Spațiul Schengen ascunde o mulțime de interese economice și financiare uriașe. Potrivit informațiilor noastre provenite din...