PIB -ul României a stagnat, dar salariul mediu a crescut

Publicat: 15 mai 2025, 14:30, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ECONOMIE , ? cititori
PIB -ul României a stagnat, dar salariul mediu a crescut
INS a comunicat datele despre PIB și salariul mediu

Datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS) au relevat o dinamică interesantă a economiei românești. În timp ce Produsul Intern Brut (PIB) a stagnat în primul trimestru, în luna martie câștigul salarial mediu net a crescut.

PIB a stagnat în primul trimestru al acestui an, comparativ cu trimestrul precedent. Față de același trimestru din anul 2024 avansul PIB a fost de 0,2%, potrivit datelor INS, publicate joi.

Recalculările PIB au dus la mici ajustări ale previziunilor, spune INS

Conform INS, pe seria ajustată sezonier, PIB nu s-a modificat în trimestrul I 2025, comparativ cu trimestrul anterior, iar față de același trimestru din anul 2024, economia a crescut cu 0,5%.

Seria ajustată sezonier a fost recalculată prin includerea estimării PIB pentru trimestrul I 2025, indicii de volum fiind revizuiți față de a doua variantă provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul IV 2024, publicată în comunicatul de presă nr. 88 din 10 aprilie 2025. Astfel: rezultatele trimestrului I 2024, comparativ cu trimestrul IV 2023, au fost revizuite de la 99,6% la 99,9%; rezultatele trimestrului II 2024, comparativ cu trimestrul I 2024, au fost revizuite de la 100,4% la 100,3% ; rezultatele trimestrului III 2024, comparativ cu trimestrul II 2024, au fost revizuite de la 99,9% la 99,8%; rezultatele trimestrului IV 2024, comparativ cu trimestrul III 2024, au fost revizuite de la 100,6% la 100,5%; Seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial în conformitate cu practica europeană”, menționează INS.

Bugetul pentru anul în curs este construit pe o creștere economică de 2,5%.

Câștigul salarial mediu a crescut în martie

Câștigul salarial mediu net a crescut la 5.691 lei în luna martie 2025, fiind mai mare cu 340 lei (+6,4%) față de luna anterioară, conform datelor publicate joi de Institutul Național de statistică (INS).

Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor din tutun (14.768 lei) și în activitățile de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice) (13.697 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (3.279 lei) și în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (3.410 lei).

Comparativ cu luna martie a anului precedent, câștigul salarial mediu net a crescut cu 9,8%.

Indicele câștigului salarial real a fost 104,7% în luna martie 2025 față de luna martie a anului trecut și 106,1% față de februarie 2025. Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost 264,4%, cu 15,1 puncte procentuale mai mare decât cel înregistrat în luna februarie 2025.

În luna martie 2025, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performanțe deosebite ori pentru sărbătorile de Paște), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creșterile câștigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (funcție de contracte/proiecte).

În industria tutunului salariile au crescut cel mai mult

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor din tutun, cu 36%, în intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii), cu 25,5%, și în activități de editare, activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale), fabricarea băuturilor, activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune, înregistrări audio și activități de editare muzicală (inclusiv activități de difuzare și transmitere de programe), activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice), extracția petrolului brut și a gazelor naturale, fabricarea de mașini, utilaje și echipamente n.c.a., fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor, activități profesionale, științifice și tehnice cu procente cuprinse între 12,5% și 22,5%.

La polul opus, scăderi ale câștigului salarial mediu net au fost consemnate în activități auxiliare pentru intermedieri financiare, activități de asigurare și fonduri de pensii, cu 14,8%, și în transporturi pe apă, fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice cu procente cuprinse între 3% și 8%.

În sectorul bugetar, câștigul salarial mediu net a înregistrat creșteri comparativ cu luna precedentă, astfel: învățământ (+3,7%), ca urmare a reluării plății cu ora a cadrelor didactice, sănătate și asistență socială (+1,7%), respectiv administrație publică (+1 leu).