Picasso, dezvăluit de inteligența artificială! (VIDEO)

Publicat: 14 oct. 2021, 00:30, de Eliza Popa, în Cultură , ? cititori
Picasso, dezvăluit de inteligența artificială! (VIDEO)

Un portret nud al unei femei ghemuite, ascuns sub suprafaţa unui tablou de Pablo Picasso…La prima vedere poate nimic neobișnuit, dar este cât se poate de neobișnuit ceea ce s-a întâmplat cu privire la această operă de artă.

Supranumită „The Lonesome Crouching Nude” („Nudul singuratic ghemuit”), lucrarea lui Picasso a fost descoperită din iniţiativa Oxia Palus, o companie care foloseşte tehnologia pentru a readuce la viaţă arta pierdută, potrivit unei declaraţii. Picasso a pictat peste această figură atunci când a realizat „Masa orbului” în 1903.

Nudul ghemuit fusese parţial dezvăluit de o imagine suprapusă prin fluorescenţă cu raze X (XRF), dar Oxia Palus a „readus acum la viaţă opera ascunsă”, potrivit comunicatului. Pentru a face acest lucru, compania a folosit imagistica XRF şi procesarea imaginilor pentru a dezvălui conturul picturii ascunse, iar apoi a antrenat inteligenţa artificială pentru a adăuga portretului tuşe de pensulă în stilul lui Picasso, conform CNN.

Apoi, a generat o hartă a înălţimii portretului pentru a-i conferi textură şi a imprimat imaginea pe pânză cu ajutorul tehnologiei de imprimare 3D. Oxia Palus a fost cofondată de George Cann şi Anthony Bourached, o pereche de doctoranzi în învăţare automată la University College London (UCL).