Un an de război: Pierderile economice ale Ucrainei depășesc 140 de miliarde de dolari. Cifrele tragediei

În urmă cu o lună, în decembrie 2022, valoarea totală a daunelor documentate și direct cauzate infrastructurii Ucrainei din cauza invaziei lansate de Rusia la 24 februarie 2022 se astima a fi de 137,8 miliarde de dolari (la costul de readucere la faza inițială). Astăzi se pot estima la cel puțin 140 de miliarde de dolari, în contextul în care Produsul Intern Brut al țării era de 200 miliarde în 2021.

Evaluarea pagubelor fizice directe a fost făcută de Consiliul Național pentru Redresarea Ucrainei de la consecințele războiulu, de echipa analitică a Școlii de Economie din Kiev (KSE), cu sprijinul Guvernului Regatului Unit (Uk Aid), împreună cu Ministerul Comunităților, Teritoriilor și Infrastructurii, Ministerul Sănătății, Ministerul Reintegrării și în cooperare cu alte ministere relevante și Banca Națională a Ucrainei.

Conform publicației ucrainene Economichna Pravda, Rusia continuă să afecteze infrastructura Ucrainei prin atacuri masive, bombardamente și lupte. În curând

Topul negru al distrugerilor

Pierderile cauzate de distrugerea fondului locativ sunt estimate la 54 de miliarde de dolari. În decembrie, această sumă a crescut cu încă 1,5 miliarde de dolari. Pentru mai mult de zece luni de război, un total de 149,3 mii de clădiri rezidențiale au fost avariate sau distruse, inclusiv: 131,4 mii de case particulare, 17,5 mii de clădiri de apartamente și 280 de cămine.

Infrastructura rămâne printre cele mai afectate, cu pagube de 35,6 miliarde de dolari; pierderile în industrie și întreprinderi sunt de 13 miliarde de dolari. Treptat, are loc repararea infrastructurii. Potrivit Ministerului Pentru Comunități și Dezvoltarea Infrastructurii, până la începutul lunii decembrie 2022, din cele peste 150 de poduri distruse sau avariate de pe drumurile de importanță statală, circulația a fost restabilită la 72 de cazuri.

Cele mai multe dintre ele au fost restaurate în regiunile Kiev (20 din 24 distruse) și Cernăuți (20 din 27). În ultima lună, traficul pe podurile din regiunile Harkov, Mykolaiv și Herson a fost restabilit.

Ținta – educația

Rusia continuă să provoace daune instituțiilor de învățământ din Ucraina. Valoarea pierderilor în acest domeniu a crescut cu 400 de milioane de dolari, la 8,6 miliarde de dolari. Ca urmare a ostilităților, peste 3.000 de instituții de învățământ au fost deja deteriorate sau distruse, printre care: 1,4 mii – învățământ secundar, 865 – preșcolar, 505 – învățământ superior.

Sunt estimate la 2,2022 miliarde de dolari avarierea sau distrugerea a 907 de clădiri de cult sau agrement, dintre care: 168 instituții de cultură, 157 de instituții sportive, 95 de facilități turistice și lăcașuri de cult.

Distrugerile economice

De la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, cel puțin 64 de întreprinderi mari și mijlocii, 84,3 mii de unități agricole, 31 de internate, 44 de centre sociale, aproape 3.000 de magazine, 593 de farmacii, aproape 195.000 de mașini private, 14,400 de vehicule de transport comunal, 330 de spitale, 595 de clădiri administrative ale administrației de stat și locale au fost avariate, distruse sau confiscate.

Calculele se bazează pe analiza câtorva mii de rapoarte publice din partea cetățenilor, a guvernului, a autorităților locale privind pierderile și pagubele din întreaga țară, precum și a metodelor indirecte de evaluare, cum ar fi calcularea suprafeței aproximative a proprietăților afectate de ostilitățile din orașele cele mai afectate.

Metodologia de evaluare ia în considerare experiența Băncii Mondiale în analiza pierderilor din Siria și Irak, precum și recomandările celei mai importante companii ucrainene de investiții, Dragon Capital.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...

Viață de nabab. 9.200 de euro, remunerația lunară a sindicalistului Anton...

Unul dintre cei mai vocali lideri de sindicat din învățământ, Anton Hadăr, abonat la emisiunile TV unde își dă cu părerea despre totul și...