Pilotul Air India ar fi prăbușit intenționat aeronava
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/06/REUTERS-Amit-Dave.webp)
Autoritățile din India au lansat o ipoteză șocantă legată de prăbușirea aeronavei Air India, petrecută în urmă cu câteva săptămâni. Un raport preliminar sugerează că incidentul nu ar fi fost cauzat de o defecțiune tehnică, ci de o acțiune deliberată a pilotului, aflat, potrivit anchetatorilor, într-o stare severă de depresie.
Anchetatorii analizează gestul pilotului ca fiind voluntar
Potrivit ziare.com, pilotul Sumeet Sabharwal ar fi dezactivat intenționat comutatoarele de combustibil imediat după decolare, ceea ce a dus la pierderea rapidă a puterii motoarelor și, implicit, la prăbușirea aeronavei.
Detaliile au fost dezvăluite în urma analizării înregistrărilor din cabina de pilotaj. Într-un fragment audio, copilotul îl întreabă pe colegul său „de ce a oprit”, ceea ce sugerează un act unilateral al pilotului.
Pilotul Air India suferea de depresie
Sumeet Sabharwal era un pilot cu peste 8.200 de ore de zbor, însă trecea printr-o perioadă dificilă după decesul mamei sale. Colegii spun că suferea de depresie și își luase concedii repetate în ultimii ani. De asemenea, era îngrijorat de starea de sănătate a tatălui său, în vârstă de 90 de ani, și plănuia să se pensioneze anticipat.
Potrivit experților citați, comportamentul pilotului ar fi putut fi influențat de aceste probleme personale, însă ancheta este în desfășurare și autoritățile nu au confirmat oficial o concluzie definitivă.
Avionul Air India, un Boeing 787-8 Dreamliner, s-a prăbușit pe 12 iunie 2025, la scurt timp după decolarea de pe aeroportul din Ahmedabad. Aeronava avea la bord 242 de persoane, dintre care un singur pasager a supraviețuit. Pe lângă pasagerii aeronavei, s-au înregistrat victime și la sol, avionul prăbușindu-se peste un colegiu medical.
Inițial, autoritățile au suspectat o defecțiune tehnică, însă ancheta preliminară a indicat că doi comutatori de combustibil au fost opriți manual imediat după decolare, fapt ce a dus la oprirea motoarelor și pierderea completă a puterii. Această descoperire ridică suspiciuni privind un posibil gest intenționat al pilotului aflat la manșă.