Piratarea de jocuri video pare să fie cu un pas înaintea canalelor digitale legitime de distribuţie

Veniturile de pe piaţa globală a jocurilor video vor creşte cu aproape 11% în acest an, până la circa 209 miliarde de dolari, însă cu toate acestea pirateria şi pieţele gri par să fie întotdeauna cu un pas înaintea canalelor digitale legitime de distribuţie, susţin specialiştii Eset, într-un material postat pe blogul din România.

„Totul este distractiv şi amuzant până când eşti hackuit – iar acesta este doar unul dintre riscurile la care vă supuneţi dacă descărcaţi jocuri piratate. Se estimează că veniturile de pe piaţa globală a jocurilor video vor creşte cu aproape 11% în acest an, până la circa 209 miliarde de dolari. La fel ca în cazul filmelor, emisiunilor TV, cărţilor şi altor conţinuturi digitale, există o piaţă în creştere a titlurilor de jocuri video care au fost „crack-uite”, astfel că oricine le poate folosi gratuit. Pirateria este răspândită pe toate platformele, de la jocuri pe computer şi dispozitive mobile până la console de jocuri (…) Pirateria şi pieţele gri par să fie întotdeauna cu un pas înaintea canalelor digitale legitime de distribuţie (…) Există puţine date despre dimensiunea pieţei jocurilor piratate, însă ştim cât de mare este piaţa legitimă. Se preconizează că jocurile pentru smartphone vor domina în următorii ani. De pildă, pe piaţa totală de gaming, care a generat aproximativ 180 de miliarde de dolari în 2021, segmentul de mobile şi-a revendicat peste jumătate (52%) din totalul global, aşa că ar fi sigur să presupunem că ratele de piraterie vor tinde să fie relativ ridicate şi aici”, sunt de părere experţii în securitate cibernetică.

Aceştia atrag atenţia asupra faptului că descărcarea şi rularea unei copii piratate poate expune utilizatorul la numeroase riscuri de securitate, „mai ales cel de infectare a dispozitivelor dvs. cu programe malware periculoase”.

„Un exemplu de succes este Napster, un program de partajare a fişierelor care a apărut cu ani înainte de iTunes şi Spotify. Sau Megaupload, ce a fost una dintre cele mai mari surse de piraterie digitală atunci când a fost lansat în 2005, cu doi ani înaintea Netflix (…) Pe scurt, jocurile piratate sunt cele care au fost „crack-uite” prin ocolirea managementului drepturilor digitale (DRM), tehnologie ce a fost concepută pentru a proteja conţinutul prin drepturile de autor. Prin această modalitate, li se permite utilizatorilor să acceseze şi să joace titlurile fără să plătească dezvoltatorii sau distribuitorii jocurilor respective. Adesea, titlurile cele mai cerute sunt crackuite de îndată ce devin disponibile pentru cumpărare, deşi există chiar exemple de piraţi care obţin şi distribuie copii gratuite ale jocurilor chiar înainte de datele lor oficiale de lansare”, se arată în analiza Eset.

Specialiştii au întocmit o listă a motivelor pentru care se recomandă să se stea departe de jocurile piratate: infectarea cu programe malware, adware, jocul nu funcţionează aşa cum a fost conceput, interdicţie pe platforma de jocuri din partea dezvoltatorului legitim al jocului şi atenţie nedorită din partea forţelor de ordine.

Conform datelor oficiale, în iunie 2021, s-a dezvăluit că timp de doi ani milioane de PC-uri au fost infectate cu un malware troian, care a fost răspândit în principal de jocurile piratate şi a sustras peste un milion de adrese de e-mail unice şi 26 de milioane de date de acces, printre altele.

Sfaturile experţilor Eset includ rularea unui software antivirus şi anti-malware de la un furnizor important pe toate computerele şi dispozitivele, verificarea setărilor de securitate recomandate pe orice platformă de jocuri utilizată (Steam, Twitch sau Discord) şi neaccesarea linkurilor din e-mailurile nesolicitate.

Eset a fost fondată în anul 1992 în Bratislava (Slovacia) şi se situează în topul companiilor care oferă servicii de detecţie şi analiză a conţinutul malware, fiind prezentă în peste 180 de ţări.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Statul își vinde pe nimic partea din UM Drăgășani, deținută până...

Guvernul adoptă azi o Hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli aferent activităţii de privatizare al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului si Turismului pe anul...
PSD Iasi a facut bilantul racolarilor politice

PSD Iași a făcut bilanțul racolărilor politice. ”Echipa noastră se consolidează”

În prag de alegeri locale, PSD Iași și-a făcut bilanțul racolărilor politice, iar rezultatul este unul impresionant, după cum veți vedea în rândurile de...