Există o adevărată cultură a pizzei. Și ea, pizza, e considerată o operă de artă, mai ales de italieni. În ultima vreme, mai mulți profesioniști au încercat să impună pe piață pizza cu fructe. Unii consumatori s-au arătat încântați, dar cei mai mulți au sărit, iritați, să strige că e bătaie de joc.
Dar nicio pizza cu niciun fruct nu a stârnit, ca acum, pizza cu căpșune, sictirul și mânia italienilor. Căci, să vorbești în Italia și, mai ales, la Napoli despre pizza cu căpșune, e ca și cum ai vorbi în casa spânzuratului despre funie și săpun.
Adam, cel cu pizza cu căpșune, își cere scuze italienilor, dar dă asigurări că această varietate de pizza e cea mai bună. Conține brânză, pastă de roșii, căpșune. Și, dacă unii spun că ar trebui să se renunțe la tradiție și să se dea undă verde noului, cei mai mulți spun că e dezgustătoare această pizza cu căpșune. Și că un asemenea afront adus produsului consacrat, pizza, este de neiertat.