Plaja din Mamaia va fi amenajată. Care este proiectul câștigător

Reprezentanții Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR) au ales proiectul de amenajare a plajei Mamaia. Se vor construi locuri de joacă, puncte de prim-ajutor și spații pentru echipele de intervenție.

Foto: Digi24.ro

Vorbim despre realizarea unei infrastructuri care să asigure accesul nemijlocit al tuturor oamenilor, inclusiv al celor cu dizabilităţi”, informează ANAR.

Miercuri, 20 septembrie, reprezentanții ANAR au anunțat, printr-un comunicat de presă, că au stabilit proiectul câștigător ăn cadrul concursului internațional „Litoral. Mamaia, Constanța”. Competiția a fost inițiată de Administrația Națională „Apele Române”, împreună cu Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, în sprijinul Ordinului Arhitecților din România (OAR), în calitate de organizator.

Organizarea acestui tip de procedură este o premieră pentru Apele Române, iar rezultatul este desemnarea celui mai inspirat şi creativ proiect de amenajare a noii plaje din staţiunea Mamaia. Vorbim despre staţiunea Mamaia în special, dar şi de zona metropolitană din Constanţa în general. Practic, participanţii la concurs au avut de răspuns, prin propunerea lor de proiect, unei provocări inedite: să alinieze elementele gândirii urbanistice şi peisajere contemporane demonstrând că un proiect de amenajare nouă poate readuce echilibrul în această zonă”, a declarat directorul general adjunct al Administraţiei Naţionale „Apele Române”, Laszlo Barabas.

Premiul I a fost acordat proiectului Studio 82 SRL şi Vlad Sebastian Rusu Birou Individual de Arhitectură, co-autori: arh. Vlad Sebastian Rusu, arh. Octav Silviu Olănescu, arh. Andra Vlădoiu, arh. Andrada Pinte şi arh. Petrică Maier-Drăgan, colaboratori specialităţi: peisagist Alexandru Mexi.

Această propunere s-a remarcat datorită clarităţii viziunii de ansamblu, a forţei masterplanului, a preciziei şi clarităţii în înţelegerea dinamicii locului şi a coerenţei generale cu obiectivele concursului”, a declarat juriul.

Acesta a fost unul dintre puţinele proiecte care a cartografiat şi a ţinut cont de vegetaţia înaltă prezentă pe sit: se aşteaptă ca aceste exemplare să joace un rol important în dezvoltarea viitoare a proiectului”, a mai explicat comisia de jurizare a concursului.

ANAR a susținut că proiectul câștigător cuprinde, în strategia sa de dezvoltare spațială, trei elemente specifice: turistic, urban și natural.

Accesibilitatea va fi prima şi principala însuşire a noului spaţiu. Vorbim despre realizarea unei infrastructuri care să asigure accesul nemijlocit al tuturor oamenilor, inclusiv al celor cu dizabilităţi. De asemenea, vor fi amenajate locuri de joacă pentru copii, puncte de prim-ajutor şi spaţii de acces facil al echipelor de intervenţie (salvamar, ambulanţă).

Mai mult, noul spaţiu va fi adaptat inclusiv pentru utilităţile publice (apă, canalizare şi energie electrică), dar şi pentru sistemele de colectare selectivă şi reciclare a deşeurilor. Nici componenta de biodiversitate nu va lipsi, fiind create spaţii verzi care vor funcţiona ca nişte perdele vegetative armonizate zonei de plajă”, a mai adăugat Laszlo Barabas.

Concursul a adunat 19 proiecte din România, Elveția, Spania și Norvegia. Proiectul câștigător va primi drept premiu 1,5 milioane de euro, fără TVA.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole