Plângere penală contra lui Aleksandr Lukașenko în Germania

Patru avocaţi germani au depus o plângere penală împotriva preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko în urma violenţelor excesive care au avut loc în Belarus după alegerile prezidenţiale desfăşurate în această ţară în august anul trecut, relatează dpa.

Plângerea a fost depusă la Parchetul federal german din Karlsruhe pentru crime împotriva umanităţii în numele a zece persoane care susţin că au fost victime ale torturii din partea forţelor de securitate ale regimului de la Minsk. Cei zece au semnalat abuzuri fizice, privare de hrană şi de somn, umilire şi tratamente degradante şi afirmă că au fost lăsaţi să stea în genunchi cu mâinile legate timp de ore întregi. Drept urmare, toţi cei zece au suferit probleme grave de sănătate, spun avocaţii.

„În genere, tratamentul aplicat de către instituţiile statului faţă de aceştia nu poate fi calificat decât drept barbar”, adaugă ei.

Jurisdicția universală permite Germaniei să judece fapte comise de străini ăn alte țări

Conceptul de jurisdicţie universală permite Germaniei să judece delicte comise de străini în alte ţări. Potrivit avocaţilor, nici Lukaşenko şi nici membrii aparatului său de securitate nu se vor confrunta cu consecinţe juridice în Belarus.

Alegerile prezidenţiale desfăşurate în august trecut în Belarus au fost considerate pe scară largă de către belaruşi ca fiind fraudate de către regim. Sute de mii de persoane au protestat împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, eternizat în funcţie, care şi-a adjudecat un al şaselea mandat, cu peste 80% din sufragii.

Uniunea Europeană şi SUA au impus sancţiuni împotriva regimului de la Minsk în urma violenţelor excesive utilizate de forţele de securitate împotriva manifestanţilor paşnici.

Conform unor informaţii, circa 30.000 de persoane au fost arestate în cadrul acestor proteste, în timp ce sute de persoane au fost rănite, existând mai multe decese, al căror număr nu se cunoaşte cu exactitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Caracatița uriașă a intereselor baronului PSD Horia Teodorescu îngroapă Tulcea în gunoaie

Un document exploziv ajuns la mai multe instituții de forță ale statului scoate în evidență uriașa caracatiță a intereselor țesută de baronul PSD de...

„Sănătate, pace, bucurie și prosperitate”: Mesajul premierului Nicolae Ciucă, cu prilejul...

Premierul Nicolae Ciucă a adresat un mesaj cu prilejul intrării în luna postului Ramadan: „Musulmanii din România reprezintă un autentic model de Islam moderat,...