Plângere penală pe numele lui Nicușor Dan în cazul unui teren din nordul Bucureștiului

Publicat: 11 sept. 2021, 08:27, de Cezar Amariei, în Orașul meu , ? cititori
Plângere penală pe numele lui Nicușor Dan în cazul unui teren din nordul Bucureștiului
ILUSTRATIE_TERMOFICARE_nd_01_INQUAM_Octav_Ganea

Primarul general al municipiului București s-a ales cu o nouă plângere penală, pe motiv că de aproape un an de zile refuză să supună aprobării Consiliului General o decizie de expropriere sau, după caz, de autorizare de construcție, pe un teren care se află într-o zonă foarte bogată din nordul Capitalei.

Este vorba de un spațiu, considerat „verde”, de peste 13.000 mp de pe strada Parcului nr. 23 – 31, deținut în coproprietate de Facultatea de Drept București și Dan Ștefan Octavian Zapisescu.

În calitate de președinte al Asociației Salvați Bucureștiul, Nicușor Dan a obținut, la Curtea de Apel Alba Iulia, o decizie definitivă că zona respectivă are regim de „spațiu verde”.

Printr-o decizie a Curții de Apel București, rămasă irevocabilă prin Decizia Civilă din 6 februarie 2020, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție,proprietarii au obținut obligarea municipiului București la plata de despăgubiri pentru lipsa de folosință calculată la nivelul de 2,67 euro/mp/lună, începând cu 20.06.2013, cât timp se menține regimul juridic actual al imobilului. Astfel, despăgubirea lunară depășește nivelul a 35.000 de euro.

Alte terenuri, alte plângeri

Și Asociația pentru Dreptul Urbanismului, condusă de Alexandru Pânișoară, un apropiat al actualului primar general Nicușor Dan, a depus la începutul lunii august o plângere penală la DIICOT pe adresa actualului edil.

Asociația acuză Primăria Municipiului București, pe primarul general și pe toți funcționarii cu atribuții că au încălcat „în mod flagrant și cu premeditare” Codul Administrativ, Legea nr.544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul, și Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.

Plângerea penală este făcută in rem împotriva Primăriei Municipiului București, subordonatelor și funcționarilor pentru neemiterea certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire de mai bine de 10 luni, când termenul legal e 15 zile. De asemenea, pentru nepromovarea în Consiliul General al Municipiului București a PUZ-urilor depuse încă din luna noiembrie 2020 la Primăria Municipiului București cu toate avizele, în termenul legal care e de maxim 45 zile de la depunere. Plângerea este făcută la DIICOT deoarece infracțiunile sunt săvârșite cu concursul a mai mult de trei oameni”, a declarat la acel moment Alexandru Pânișoară, președintele asociației, pentru Metropola TV.