Planta ocrotită de lege, cultivată de un străin în România. Un singur fir se vinde cu 20 de lei
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/image-53.jpeg)
Planta ocrotită de lege pe care un străin o cultivă într-o localitate din Oltenia i-a adus bărbatului un real succes pe partea financiară. Un singur fir costă 20 de lei, iar floarea se vinde atât pe piața internă, cât și în alte țări din Europa.
Un străin a dat lovitura în România
Cea mai mare plantație de bujori din România o găsim în județul Gorj. Cel care cultivă planta ocrotită de lege este un olandez. Acesta are un teren de 13 hectare, plin de bujori care fac parte din 15 soiuri diferite. Afacerea să este una înfloritoare la propriu, dar mai ales la figurat. Florile ajung să fie vândute de pe meleagurile sale direct în țări mari din Europa, precum: Austria, Franța și Olanda.
„Când am venit în România în 2015, am văzut că, aici, în zona noastră e solul foarte bun. Poate cel mai bun din România. Noi am ales (n.r soiurile) care au producţia cea mai bună, cea mai frumoasă, cea mai rezistentă, cu boli, cu insecte, cu orice”, a povestit Pieter Rottier, cultivator, pentru Observator.
Omul de afaceri transportă, cu un singur drum, circa 80.000 de fire. Prețul pentru un bujor parfumat, direct de la producător, variază între trei şi opt lei.
Vezi și: Bujorii de stepă, vedetele primăverii într-o rezervație din România. Până când se pot vizita
Planta ocrotită de lege: bujorul
Bujorii nu merg doar spre statele din Vest. Florile ajung şi în pieţele şi florăriile din România. Aici, un singur fir se vinde cu aproximativ 20 de lei, floarea fiind ocrotită de lege.
Afaceristul din Olanda are și mulți angajați pe plantația să. Imediat după ce bujorii înfloresc, pe câmp e agitație mare. Zeci de muncitori lucrează pentru a culege cu grijă fir cu fir.
De pe cele 13 hectare, florile culese sunt duse la depozit, unde sunt sortate şi pregătite pentru export.