Plata facturilor la energie şi gaze ar putea să fie amânată cu șase luni

Publicat: 18 oct. 2021, 16:01, de Viorela Pitulice, în Agricultura , ? cititori
Plata facturilor la energie şi gaze ar putea să fie amânată cu șase luni

Plata facturilor la energie electrică şi gaze naturale ar putea să fie amânată cu şase luni pentru consumatorii vulnerabili, potrivit amendamentelor votate, luni, de Comisiile economice din Senat la OUG 118/2021. De asemenea, se mai are în vedere majorarea sumelor plătite de la bugetul de stat în contul facturilor, dar și plafonarea preţurilor.

În condițiile în care România se numără printre statele care au cea mai mare creştere din UE a preţurilor la energie electrică şi gaze, politicienii încearcă să găsească soluții pentru a-i ajuta pe consumatorii vulnerabil să treacă cu bine pest această perioadă.

Pe lista amendamentelor propuse, luni, de PSD s-a numărat posibilitatea amânării cu şase luni la plata facturilor pentru consumatorii vulnerabili, în timp ce profitul furnizorilor a fost plafonat la maximum 5%, raportat la costurile de furnizare.

În același timp, PNL a propus amendamente care au vizat majorarea sumelor plătite de la bugetul de stat în contul facturilor şi plafonarea preţului – pentru consumatorii casnici, precum şi exceptarea de la plată a certificatelor verzi, a contribuţiei de cogenerare şi a accizei şi reducerea TVA – pentru cei noncasnici. A mai fost susținută și supraimpozitarea cu 80% a producătorilor de electricitate sau plafonarea la 5% din costuri a profitului furnizorilor.

„România are cea mai mare creştere din UE a preţurilor energiei electrice şi gazelor. Preţul gazelor a crescut cu 344% şi doar o simplă compensare era insuficientă, iar faptul că ei (toate partidele – n.r.) au acceptat iniţiativa noastră de plafonare e un lucru bun, dar credem că nivelul acestor plafoane este mare şi sperăm ca legea, odată ajunsă în Camera Deputaţilor, să sufere modificări acolo la nivelul acestor plafoane”, a declarat senatorul PSD Daniel Zamfir după votul final.

La rândul lor, reprezentanții PNL au susținut plafonarea preţurilor la consumatori, dar şi o compensare pe care statul să o acorde furnizorilor, după cum a precizat senatorul PNL Sorin Bumb.

„Noi am zis că nu este normal să venim cu mai multe forme de plafonare şi supraimpozitare a plăţilor, să venim şi cu o amânare, pentru că trebuie să ne gândim şi la cei care produc şi ne furnizează energia electrică şi gazul să nu intre în faliment. Şi atunci este greu ca, pentru întreaga populaţie, să poată exista o amânare a plăţii, cu şase luni. Am convenit ca acest lucru să se facă doar pentru consumatorii vulnerabili”, a declarat Sorin Bumb.

Plafonarea preţurilor a fost votată și de USR, chiar dacă această idee fusese respinsă anterior.

„O să explic: USR a venit, încă de acum o săptămână, când am fost la consultări la Cotroceni, cu soluţii pentru cele două crize care există. Noi am spus că niciuna dintre soluţiile pe care le vedem nu este cea a plafonării şi în continuare considerăm că plafonarea poate avea consecinţe nedorite în piaţă”, a afirmat senatorul USR Ştefan Pălărie

Companiile din piață îşi pot susţine punctul de vedere în dezbaterile din Camera Deputaţilor, unde pot fi făcute modificări la proiectul de lege.

Majorarea compensării de la stat

Unul dintre amendamentele votate luni vizează majorarea compensării de la stat, faţă de ce prevedea OUG 118/2021. Astfel, se are în vedere „pentru clienţii casnici – acordarea unei compensaţii unitare în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice şi în valoare de cel mult 33% din valoarea componenţei preţului gazului natural din contractul de furnizare al clientului beneficiar, în cazul gazelor naturale, în condiţiile prevăzute în prezenţa ordonanţa”.

După cum se știe, în OUG 118/2021 este prevăzută o compensare de 0,21 lei pe kWh pentru electricitate şi 25% pentru gaze.

Mai trebuie menționat și faptul că pentru consumatorii noncasnici s-a convenit exceptarea, în cazul energiei electrice, de la plata contravalorii certificatelor verzi, a contribuţiei pentru cogenerare de înaltă eficienţă, accizei, precum şi exceptarea, în cazul gazelor naturale, de la plata contravalorii accizei. TVA va fi redusă la 5%.

Preţurile la energie electrică şi gaze naturale se plafonează, pentru clienţii casnici, la cel mult 1 leu kWh, iar pentru gaze la 0,37 lei/kWh, iar aceste plafoanele reprezintă preţul final facturat pentru clientul casnic.