Plus de 24% la tranzacţiile pe piața de birouri din Capitală și rată de neocupare de 11,7%

Numărul de tranzacţii înregistrate pe piața de birouri din Bucureşti s-a majorat, în primele nouă luni ale anului, faţă de aceeaşi perioadă din 2020, cu 24%. În același timp, s-a mărit stocul de spații disponibile, dar a crescut și gradul de neocupare, potrivit unui raport realizat de către experţii companiei de consultanţă imobiliară Avison Young.

În trimestrul trei, stocul modern de spaţii de birouri estimat a ajuns la 3,43 de milioane mp, în timp ce rata de neocupare a crescut la 11,7%, comparativ cu 10% la finele trimestrului anterior. În această perioadă, au fost finalizaţi peste 130.000 mp de birouri.

În ceea ce privește numărul spaţiilor de birouri programate pentru finalizare în anul 2022, acesta este redus, existând circa 166.000 mp de spaţii în construcţie, din care 30% – 40% fiind sunt pre-închiriaţi deja.

Consultanţii Avison Young recomandă companiilor, dat fiind contextul actual, să înceapă căutarea unui nou sediu cu cel puţin 9 – 12 luni în avans, pentru a putea să beneficieze de cele mai bune opţiuni, dar şi ca să poată să-și personalizeze spaţiile   încă din stadiul de proiect.

Clădiri finalizate

Pe lista celor mai importante clădiri finalizate, în perioada ianuarie-septembrie, se află J8 Office Park (46.000 mp), GW Square (29.000 mp) – amplasate în nordul Capitalei, Dacia One (15.200 mp) – în zona de centru, şi U-Center 1 (32.800 mp) – în zona de centru-sud.

„Până la sfârşitul anului mai sunt anunţate spre finalizare One Cotroceni Park, MIRO şi prima fază a proiectului @Expo, care însumează aproximativ 89.000 mp şi a căror finalizare are un grad mare de probabilitate, având în vedere angajamentele contractuale ale dezvoltatorilor. Chiria headline, contractuală, din zona centrală de afaceri (CBD) este în continuare evaluată la 19 euro/mp/lună. Pachetul stimulentelor financiare a redus chiria contractuală cu 15-25% în funcţie de suprafaţa închiriată, perioada contractuală, numărul lunilor libere de plată a chiriei sau contribuţia proprietarului la amenajarea spaţiului închiriat”, se arată în raport.

Avison Young are peste 100 de birouri în ţări precum Canada, SUA, Germania, Marea Britanie, Polonia sau România, unde este prezentă din 2017.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Rezultatul anchetei: UMB-ul a săpat un drum la jumătate de metru...

Rezultatele primei etape a anchetei desfășurate în urma tragicului incident de miercuri spre joi, în care patru persoane au murit și alte cinci au...