PNL și PSD vor reintroducerea exmatriculării elevilor

Exmatricularea elevilor a fost reintrodusă în proiectele legilor Educației, printr-un amendament susținut de PNL și PSD. Exmatricularea ar putea fi realizată doar în situații grave, în urma încălcării normelor de disciplină în spațiul școlar.

În comisia pentru învățământ din Camera Deputaților, parlamentarii au votat vineri pentru introducerea unui amendament în proiectele legilor Educației. Ei solicită ca exmatricularea elevilor să se poată aplica în cazurile grave în care elevii încalcă “normele de disciplină în spațiul școlar, în vederea protejării dreptului la educație a celorlalți beneficiari primari”. Propunerea a fost făcută de „Grupurile parlamentare PNL + PSD”. Ministerul Educației este și el de acord cu introducerea acestui amendament. În varianta anterioară a proiectelor legii educației, adoptată de Guvern și trimisă la Parlament pentru dezbatere, ministerul nu susținea exmatricularea elevilor în nici o situație. În lumina multor cazuri de elevi indisciplinați care au pus chiar viața profesorilor în pericol, Ministerul Educației și-a schimbat optica. Ziarul Puterea, în ultimele săptămâni, a semnalat mai multe incidente grave în școli. Era vorba de elevi care au rănit sau au batjocorit profesori.

Prevederea prin care elevii nu mai pot fi exmatriculați, a fost introdusă chiar de anul acesta în ROFUIP, după cum a anunțat Ministerul Educației în luna iulie 2022: „Eliminarea dispozițiilor referitoare la exmatricularea elevilor, având în vedere faptul că dreptul la educație este de ordin constituțional. Prin urmare, măsura exmatriculării va fi posibilă numai pentru învățământul postliceal, care nu are caracter obligatoriu”, se arată în comunicatul Ministerului Educației.

Exmatricularea elevilor, dar și alte sancțiuni vor fi prezente în textul de Lege

Proiectele legilor Educației se află în dezbateri în comisia de învățământ din Camera Deputaților, unde parlamentarii vor supune la vot peste 1.000 de amendamente, până joi, pe 27 aprilie, zilnic între 9 dimineața și 9 seara.

În textul de lege modificare este: “(2) Exmatricularea beneficiarilor primari pe perioada învățământului obligatoriu poate fi realizată numai in situații grave, în urma încălcării normelor de disciplină în spațiul școlar, în vederea protejării dreptului la educație a celorlalți beneficiari primari. Exmatricularea poate fi dispusă numai după parcurgerea unei proceduri disciplinare care garantează dreptul la apărare și contestație.”

Anterior, articolul  13. alin (2) prevedea:

(2) Este interzisă exmatricularea preșcolarilor și a elevilor din învățământul obligatoriu.

De precizat că situațiile legate de exmatriculare sunt corelate într-un capitol întreg de sancțiuni la adresa elevilor care nu exista în varianta proiectelor de legi depuse la Parlament. Acum în documentul cu cele peste 1.000 de amendamente depuse la proiectele de legi ale Educației, aflat în dezbatere la Camera Deputaților, consultat de Edupedu.ro sunt precizate toate situațiile în care sunt prevăzute sancțiuni pentru elevi.

Citește și: Soluția „extremă” a unui primar pentru școala unde elevii au agresat sexual o profesoară: „De 5 ani vreau să fac asta”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...