PNL va depune sesizare pentru sancţionarea comportamentului parlamentarilor AUR de la dezbaterea privind legea offshore

Publicat: 17 mai 2022, 18:45, de Aurel Drăgan, în POLITICĂ , ? cititori
PNL va depune sesizare pentru sancţionarea comportamentului parlamentarilor AUR de la dezbaterea privind legea offshore

Partidul Naţional Liberal condamnă „comportamentul agresiv” al parlamentarilor AUR de la dezbaterea de marţi, din comisiile de specialitate, privind legea offshore şi anunţă că va depune o sesizare pentru sancţionarea acestora.

„Cu cât se elimină dependenţa de gazul rusesc, cu atât comportamentul AUR e mai deplasat. Grupul PNL din Camera Deputaţilor va depune sesizare pentru sancţionarea parlamentarilor AUR care au avut un comportament inacceptabil”, anunţă un comunicat de presă al PNL.

PNL adaugă totodată că „nu tolerează comportamentul reprobabil al parlamentarilor AUR, partidul care pare că are agenda conectată la Kremlin”.

„De aceea, grupul PNL din Camera Deputaţilor va depune sesizare pentru sancţionarea parlamentarilor AUR care au recidivat în comportament indecent şi inadecvat unei şedinţe de comisie parlamentară, în timpul dezbaterii la Legea offshore, cea care va debloca investiţiile în Marea Neagră şi va elimina dependenţa de gazul rusesc”, susţine PNL.

Liberalii amintesc că, potrivit Regulamentului Camerei Deputaţilor, utilizarea violenţei fizice constând în gesturi agresive ori a violenţei verbale constând în injurii, invective sau calomnie la adresa unui alt parlamentar este interzisă în plen şi în şedinţele comisiilor de specialitate.

„Amintim că Regulamentul Camerei Deputaţilor a fost modificat în urma unui alt episod de violenţă fizică şi verbală a liderilor AUR. AUR nu pierde nicio ocazie să puncteze pe agenda lui Putin, cu atât mai mult astăzi, când Parlamentul grăbeşte aprobarea Legii offshore, cea care va reda independenţa energetică României. Nu putem tolera comportamentul AUR care a urmărit intimidarea celor prezenţi. Condamnăm violenţa în toate formele ei, cu atât mai mult cu cât astăzi AUR a atacat inclusiv reprezentanţii companiilor private prezente la dezbateri”, a concluzionat comunicatul PNL.

Liderul deputaţilor AUR, George Simion, a protestat, marţi, înainte de începerea şedinţei comisiilor reunite de buget, finanţe şi industrii ale Camerei Deputaţilor pentru proiectul legii offshore, faţă de faptul că ministrul Energiei, Virgil Popescu, s-a aşezat în sala de dezbateri între reprezentanţii mai multor firme, între care OMV Petrom.

„Domnul e reprezentant al OMV Petrom, acesta e ministrul Energiei. (…) Nevastă-sa are o benzinărie la OMV Petrom şi vine astăzi în faţa noastră. E un hoţ (ministrul Energiei – n.r.)! Hoţul – OMV! Bravo!”, a susţinut George Simion.

Ulterior, deputatul AUR Dan Tanasă a avut un schimb de replici cu Cătălin Niţă, director executiv al Federaţiei Patronale Petrol şi Gaze. După ce discuţiile au devenit aprinse, în timp ce deputaţii dezbăteau proiectul legii offshore, Tănasă i-a strigat lui Niţă să părăsească sala de şedinţe.

„Cine administrează zăcămintele? Statul român?”, a întrebat Tanasă.

„Statul român”, a răspuns Niţă.

„Vrei să spui că au plecat americanii de acolo şi o să exploatăm noi? A verificat statul român câţi bani a băgat Exxon acolo?”, a adăugat deputatul AUR.

Cătălin Niţă i-a răspuns că evaluarea a fost făcută de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale. „Învăţaţi-vă autorităţile când intraţi în deputăţie. V-au votat nişte oameni, domnule deputat. Domnule Andronache, un chestor, o pază nu aveţi? Poate oricine să facă orice în Parlamentul ăsta?”, a adăugat Niţă.

„Eu nu sunt oricine, măi papagalule, sunt deputat, sunt ales de poporul român. Pe tine cine te-a ales? Are statul român tehnologie să exploateze gazele astea? (…) Dacă are tehnologie, de ce am dat licenţă la Exxon şi acum o răscumpărăm de la Exxon cu un miliard?”, a replicat Tanasă.

Întrebat de jurnaliştii prezenţi dacă nu încalcă noile prevederi ale Regulamentului Camerei Deputaţilor, adoptate recent, riscând astfel o sancţiune, Tanasă a negat. „Nu înţeleg la ce vă referiţi. Cum am vorbit? Cu ce am jignit? Este o jignire (papagalule – n.r.)? Nu, este o caracterizare. Slugă – este o caracterizare. Nu vă interesează ce se discută aici? Nu vă deranjează? Vă convine că România este o slugă, nu?”, a susţinut el.

Comisiile de buget, finanţe şi pentru industrii din Camera Deputaţilor au dat raport favorabil, marţi, proiectului legii offshore.