Poliția Animalelor, în acțiune: aproape 150 de câini flămânzi, bolnavi și schingiuți, salvați dintr-un așa-zis adăpost din județul Giurgiu

Publicat: 05 dec. 2021, 12:40, de Corina Matei, în ACTUALITATE , ? cititori
Poliția Animalelor, în acțiune: aproape 150 de câini flămânzi, bolnavi și schingiuți, salvați dintr-un așa-zis adăpost din județul Giurgiu

Mai bine de 12 ore de percheziții și intervenția forțelor speciale la o locuință dintr-o comună a județului Giurgiu au avut ca rezultat salvarea a circa 150 de câini ținuți în condiții inimaginabile.

Acțiunea Poliției Animalelor din Giurgiu s-a desfășurat joi, în satul Ivoru, la locuința unui bărbat care ”îngrijea” – strict pentru banii din donații – aproape 150 de câini.

Descinderea a avut loc puțin dupa ora 6.00 dimineața și a durat până în jurul orelor 19.00, iar polițiștii de la Protecția Animalelor au fost însoțiți de colegii de la Criminalistică, dar și de cei de la Seriviciul Acțiuni Speciale, nevoiți să intervină după ce prorietarul așa-zisului adăpost ” a manifestat o atitudine ostila, agresivă, proferând injurii și amenințări la adresa politiștilor și a celorlalte persoane aflate la fața locului”.

Odată intrați în curtea respectivă, polițiștii au avut parte de o imagine de coșmar: animale rănite, schingiuite, foarte bolnave, majoritatea cu râie, răni deschise și diferite plăgi, tumori, unele fără adăpost, zeci de cățele gestante, iar altele care abia fătaseră, toate într-o mizerie înfiorătoare. În aceste condiții, Poliția a decis ridicarea cu ordin de plasare a animalelor aflate în situație de pericol.

În acest fel, s-au ridicat cu ordin de plasare 148 de câini (fără a fi considerați și puii abia fătați, ci doar mamele).

Toate animalele ridicate au fost preluate și se află în custodia Serviciului Protecția Animalelor din cadrul Consiliului Județean Giurgiu, fiind identificate/microcipate la fața locului și s-au facut fișe individuale cu detaliile preliminare, urmând a fi completate la momentul consultului medical amănunțit și a efectuării analizelor medicale specifice. Toate detaliile medicale vor fi probe în dosarul penal deschis pe numele deținătorului.

Animalele cu probleme grave de sănătate și cele de talie mică au fost internate în clinici veterinare pentru acordarea de ajutor medical cu celeritate, urmând ca, după expirarea termenului legal de 75 de zile, acestea să fie date spre adopție.

Reprezentanții Servicuui Protecția Animalelor din cadrul CJ Giurgiu – prezenți la întreaga acțiune –  spun că bărbatul la care s-au găsit animalele înființase, împreună cu concubina sa, o asociație de protecție a animalelor al cărei unic scop era încasarea de bani, fără ca sumele donate de iubitorii de animale (sume deloc de neglijat) să fie folosite pentru câinii ”îngrijiți” de respectiva asociație.

De altfel, concubina bărbatului a fost, daja, condamnată într-un dosar penal, iar după condamnarea acesteia, deși nu avea niciun venit, bărbatul a refuzat să accepte ajutorul ONG-urilor care se oferiseră să preia animalele. Singurul său scop era să încaseze cât mai mulți bani.

Există mărturii ale persoanelor care, pentru a salva din câini, efectiv îi cumpărau de la acesta, situație întâlnită constant, până la intervenția Poliției.

Potrivit reprezentanților Serviciului de Protecție a Animalelor din CJ Giurgiu, intenția de vânzare a câinilor explică și faptul că la fața locului s-au gasit zeci de cățele și mame cu pui. Erau sursă de venit.

Toate animalele au fost preluate de Protecția Animalelor din CJ, acordându-li-se îngrijirile medicale necesare, iar pe numele bărbatului din satul Izvoru a fost deschis doar penal.