Poliţia Capitalei cumpără 2.899 de bastoane telescopice cu circa 208.000 de euro

Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti (DGPMB) condusă de chestorul Bogdan Berechet a lansat încã din luna mai a.c. o licitaţie deschisã privind achiziţia a aproximativ 2.899 bastoane telescopice a cãror valoare se ridicã la circa 869.700 de lei, fãrã TVA (echivalent a aproximativ 208.000 euro cu TVA inclus). Practic, va însemna cã un baston va putea avea un preţ cu TVA inclus de circa 357 de lei.


Bastoanele vor trebui sã aibã o lungime de 51 de centrimetri şi sã aibã în cap dispozitiv ceramic de spargere a geamului

Conform cerinţelor tehnice din dosarul achiziţiei, bastoanele telescopice ce urmeazã a fi achiziţionate de D.G.P.M.B. trebuie sã fie produse din duraluminiu de culoare neagrã, rezistent la impact și încovoiere, sã fie alcătuite din trei segmente telescopice, să fie ușor de purtat și manipulat, sã aibã un cap prevăzut cu dispozitiv ceramic de spargere a geamului, iar mânerul sã fie acoperit cu material aderent rezistent, cu șanțuri transversale, care sã nu permitã alunecarea atunci când bastonul este folosit de poliţist.
Tot ca cerinţã tehnicã impusã de DGPMB este şi aceea ca bastonul sã fie prevăzut cu buton de acționare pentru deblocarea segmentelor, dispus în mâner (fără a se acționa butonul, împingerea/retragerea segmentelor mobile în interiorul mânerului nu trebuie să fie posibilă), astfel încât sã poatã fi extins cu o singurã mânã.
Ca dimensiuni, bastoanele vor trebui sã aibã o greutate cuprinsã între 310 şi 380 de rame, un diametru de 2,8 cm, minimum 51 cm în poziția „extins” şi 22,5 cm în poziția „restrâns” (n.r. – cu segmentele în mâner)

Exact ca în bancurile cu miliţieni: bastoanele trebuie sã aibã şi instrucţiuni de folosire în limba românã.

Mai mult, DGPMB doreşte ca bastoanele telescopice sã aibã şi un port-baston din material plastic, care sã se roteascã la 360 de grade, prin intermediul căruia bastonul sã se atașeze la centura poliţistului cu un sistem care asigură scoaterea bastonului în poziția „extins” în momentul extragerii şi fixarea sa în poziţia “restrâns” ca să nu poată aluneca.
Ca o curiozitate, D.G.P.M.B. a insistat ca furnizorul care va câştiga licitaţia sã ofere şi instrucţiuni de folosire în limba românã a respectivelor bastoanelor telescopice.
De subliniat cã furnizarea respectivelor produse se va face prin încheierea unui acord-cadru pe o perioadă de 12 luni, care va fi finanţat de la bugetul de stat.


Bastoanele mai aşteaptã. Licitaţia a fost contestatã

Licitaţia lansatã de Poliţia Capitalei a fost contestatã în urmã cu aproape douã sãptãmâni de cãtre unul dintre competitori, la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (C.N.S.C.). Astfel, este foarte posibil ca achiziţia sã se amâne chiar dacã decizia CNSC va fi una favorabilã autoritãţii contractante, asta din cauzã cã orice societate care participã la licitaţie poate ataca cu plângere la Curtea de Apel Bucureşti decizia emisã de Consiliu.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole