E lege: poliția locală poate dispune ridicarea mașinilor parcate ilegal

Publicat: 24 nov. 2020, 14:53, de Cezar Amariei, în News , ? cititori
E lege: poliția locală poate dispune ridicarea mașinilor parcate ilegal

Vehiculele parcate ilegal pe spațiul public vor putea fi ridicate de poliția locală, conform unei legi promulgate marți de preşedintele Klaus Iohannis. Aceeași lege prevede obligații referitoare la curățenia în interiorul și înafara localităților.

Una dintre principalel obligaţii care revine instituţiilor, persoanelor fizice şi juridice este să nu ocupe domeniul public cu vehicule decât în zonele marcate în acest sens.

„În cazul nerespectării obligaţiei, dacă un vehicul staţionează pe domeniul public, în alte locuri decât drumul public, poliţia locală poate dispune măsura tehnico-administrativă a ridicării vehiculului. Ridicarea vehiculelor constituie serviciu public şi se realizează, pe durata a 24 de ore”, se menționează în actul promulgat.

Ridicarea vehiculului nu se dispune sau, dacă a fost dispusă, nu se pune în executare sau încetează, în cazul în care în vehicul este vizibilă prezenţa unor persoane.

Ordonanța promulgate marți se referă la gospodărirea localităţilor urbane şi rurale și reglementează  obligaţiile instituţiilor publice, agenţilor economici şi celorlalte persoane juridice, precum şi obligaţiile persoanelor fizice.

„În îndeplinirea atribuţiilor ce le revin potrivit prezentei ordonanţe consiliile judeţene şi consiliile locale, precum şi primarii vor adopta şi vor dispune măsurile ce se impun pentru asigurarea participării persoanelor fizice şi juridice, a instituţiilor publice şi operatorilor economici, cu sau fără personalitate juridică, la realizarea acţiunilor de înfăptuire şi păstrare a curăţeniei în interiorul localităţilor şi în afara acestora, la efectuarea la timp a activităţilor gospodăreşti”, mai arată sursa citată.

De asemenea, autorităţile şi instituţiile publice, precum şi persoanele fizice şi juridice au obligaţia să efectueze lucrările de întreţinere şi curăţenie a clădirilor şi terenurilor aflate în proprietatea sau în folosinţa lor, a anexelor acestora, a incintelor, împrejmuirilor, precum şi a oricăror alte spaţii utilizate de acestea.