Politicieni, vreți bani mai mulți la buget? Luați de aici

Tăierea salariilor bugetarilor cu 25% și mărirea cotei TVA de către regimul Băsescu au fost măsuri foarte contestate însă erau cam singurele care atenuau deficitele uriașe.

Azi, se vorbește despre atacarea anumitor privilegii fiscale însă în afară de legi ce pică la Curtea Constituțională și vorbe aruncate în aerul patriei nu se mișcă nimic.

Se vorbește și despre o gaură de miliarde în buget. E vorba de fapt de despre o colectare a veniturilor deloc satisfăcătoare. E și firesc să se întâmple așa când țara este înțesată de speciali la stat, speciali la privat, speciali în general. Despre pensiile speciale se toacă în gol de ani de zile. Nu se vorbește mai nimic despre specialii din privat. Dacă ai noroc să îți fi ales un anumit drum în viață te-ai trezit peste noapte că nu mai plătești impozit. Restul, cei ghinioniști, varsă lună de lună 10% impozit pe venit.

De asemenea, sunt antreprenori care se bucură de TVA redus, 5%, 9%… Doar așa că s-au orientat din timp către anumite piețe, favorizate ulterior de regimul politic.

Stăm cel mai prost în ce privește colectare TVA-ului în Europa. De ani de zile, aceeași problemă, indiferent de regim. ANAF-ul se face preș în fața marilor companii dar poprește alandala persoane fizice pentru te miri ce trei lei… Unde este digitalizarea despre care tot auzim?

Sunt cetățeni ai patriei care lucrează la institut, la agenție, la comisie, la autoritate. De multe ori întâlnim instituții care se încalecă în atribuții, deci bani aruncați aiurea. Câte despre munca pe care o prestează, mărturiile seriilor de emisiuni ”Statul la stat”, de pe Digi24, sunt elocvente. Toți vorbesc despre scăderea numărului de bugetari, sau despre blocarea posturilor în zona publică, doar ca an de an numărul acestora crește, consumând din resursele statului.

Acestea sunt câteva realități. Statul e supradimensionat, ineficient, iar unii din privat sunt tratați cu mănuși, în timp ce altora li se arată nuiaua.

Întrebarea e cine își asumă reforma? Cine va tăia în carne vie, cu riscul de a dispărea definitiv din politică, aruncat la coș de către electoratul afectat?

Ce rost are să mai păstrăm impozit zero pentru programatori? Gata, industria IT-ului e dezvoltată, multinaționalele au prins aici rădăcini, și chiar au creat hub-uri regionale la noi în țară! Fuge programatorul în străinătate dacă îi pui 10% impozit? Tare m-aș mira, la ce salarii încasează aici… Ce rost are să plătești chirii de 900-1.000 de euro afară când te lăfăi cu 350 de euro la noi…

Constructorii, cercetătorii, lucrătorii din agricultură și din industria alimentară au de asemenea privilegii fiscale. Nu comentez aici rațiunea acestora, însă mă întreb ce părere are de exemplu un contabil, sau un prelucrător prin așchiere? Ei de ce să nu aibă? S-a încercat la un moment dat mituirea presei cu o inițiativă de a elimina impozitul pentru jurnaliști. Pentru că mulți dintre aceștia au protestat, nu s-a aplicat o astfel de măsură. Au venit în schimb acele subvenții turnate unor redacții care relatau, cică, despre COVID!

E cineva care va avea tupeul să propună readucerea respectivelor categorii la impozitul de 10%? Asta înseamnă un miliard de euro venituri la stat.

Și e cineva care își va risca toată cariera politică să elimine TVA-urile cu cotă redusă? Avem cotă unică la TVA sau nu avem? Are cineva curajul să elimine scutirile de orice fel, mai puțin pentru persoanele care chiar au nevoie? De exemplu, jurnaliștii care încasează bani puțini, nu plătesc la contribuțiile sociale. Când s-a introdus această măsură, pe vremea PSD-ului lui Dragnea, s-a spus că ziariștii au nevoie de bani mai mulți! Evident, doar că diferența a ajuns de cele mai mult ori în buzunarul proprietarilor, care n-au mai fost obligați să verse contribuțiile la stat.

Doamnelor și domnilor din politică, mai sus am dat câteva exemple de funcționare șchioapă a statului. Cu voință și curaj, se pot aduce bani mai mulți la buget și în felul acesta se pot rezolva din multele nevoi pe care le avem. Dacă mă uit la inițiativele legislative pe care le promovează parlamentarii, mă iau cu mâinile de cap: tot felul de scutiri pentru meseria X, care e foarte solicitantă, bani pentru nu știu ce biserică, tăieri de taxe pentru te miri cine…

1 COMENTARIU

 1. Nu ziceti nimic de jaful bugetar ,de pensii speciale atacati iar pe cei ce muncesc.
  Aceasta haita de banditi intoarce tara in anii ’90.
  Exista un analfabet functional unul Ciolacu care bate campii de impozit progesiv si de atacarea in continuare a celor cu venituri mici.
  Nu ziceti nimic de cei care câștigă 3-4 salarii la stat ?
  Nu ziceti nimic de pensionarii care sunt angajati la stat ca o sfidare la adresa romanilor?
  De legile lui Caciu care au distrus firmele si micii comercianti si au lovit in tinerii la inceput de drum care câștigau si ei ceva banuti ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Faliment total pentru fermieri: Depozitele sunt pline de grâu adus din...

Situație dezastruoasă pentru fermierii români, concurați puternic de grâul adus din Ucraina. La acest moment, depozitele sunt pline de grâu ucrainean cumpărat cu 40...