Politico: Președintele Iohannis își pierde strălucirea

Publicat: 15 dec. 2021, 14:30, de Eliza Popa, în News , ? cititori
Politico: Președintele Iohannis își pierde strălucirea
klaus iohannis

Politico, publică o amplă analiză critică la adresa noului guvern PNL PSD UDMR și scrie despre președintele Klaus Iohannis că ”își pierde strălucirea” din cauza noului guvern suspectat de corupție și nepotism.

Publicația amintește că în urmă cu câteva luni, Iohannis a primit prestigiosul premiu Carol cel Mare, acordat la Aachen pentru contribuția sa la unitatea Europei, un premiu care a mai fost acordat în trecut lui Winston Churchill, Vaclav Havel and Papei Ioan Paul al Doilea. Politico notează că adversarii noului guvern sunt îngrijorați că cele două mari partide vor ”împărți beneficiile putere și vor da înapoi de la lupta împotriva corupției care stăpânește România de la sârșitul epocii comuniste”.

Politico mai notează că analiștii au avertizat că dezamăgirea față de noul guvern riscă să alimenteze neîncrederea în autorități, un factor cheie al ratei mici de vaccinare din țară și că ”orice regres de la statul de drept ar putea pune în pericol accesul la fondurile europene”. Politico mai scrie că numeroși susținători ai președintelui Iohannis sunt acum furioși din cauza formării noului guvern PNL PSD, notând că președintele și-a câștigat al doilea mandat cu o platformă anti-corupție și promițând întărirea independenței justiției. ”În timp ce corupția este o problemă în întreaga politică românească, social-democrații au fost în mod deosebit afectați de acuzații și condamnări de corupție. Unii membri ai PNL spun că Iohannis și-a afectat grav partidul susținând o alianță de guvernare cu PSD”, mai scrie Politico. Articolul publicat de Politico acordă un spațiu larg numirii Laurei Vicol în funcția de președinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaților.

Unii liberali au exprimat de asemenea îngrijorări

Criticii guvernului și organizații neguvernamentale avertizează asupra numirii Laurei Vicol, un avocat și parlamentar social democrat, la șefia unei comisii parlamentare. Înainte de a ajunge în Parlament în 2020, Vicol a apărat o serie de clienți cu presupuse legături cu crima organizată, inclusiv personaje condamnate între timp pentru răpire, trafic de persoane, evaziune fiscală șantaj și extorcare. În calitate de avocat, a pledat împotriva desființării secției speciale care investighează procurori și judecători. UE, care are un mecanism de monitorizare a sistemului judiciar din România și Bulgaria a solicitat desființarea secției și asigurarea independenței justiției. Unii liberali au exprimat de asemenea îngrijorări în ce privește numirea lui Vicol, a cărei comisie are un cuvânt de spus în ce privește legi importante care privesc justiția dar și drept de veto asupra solicitărilor transmise de procurori”, relatează Politico.

AUR este marele beneficiar al dezamăgirii provocate de noua coaliție

Un parlamentar PNL, citat de Politico în condiții de anonimitate, a declat că numirea Laurei Vicol a generat ”o mare pierdere de credibilitate pentru partid și pentru președintele Iohannis”. Politico amintește că Vicol s-a apărat susținând că este ”mândră” de cariera sa și că susține independența justiției, și a insistat că nu încălcat niciodată regulile profesiei. Vicol nu a răspuns întrebărilor adresate de Politico. Publicația de la Bruxelles îl citează în schimb pe Cristian Ghinea (USR), care a declarat că ”UE ar trebui să urmărească cu atenție situația justiției din România”.

Politico citează un purtătorul de cuvânt al premierului Ciucă, potrivit căruia ”angajamentele luate în mecanismul de monitorizare reprezintă o prioritate pentru administrația sa”. ”Atât guvernul cât și Parlamentul înțeleg importanța lor”, a mai spus acesta. Politico mai notează că AUR este marele beneficiar al dezamăgirii provocate de noua coaliție. Publicația cu sediul la Bruxelles amintește că AUR a ajuns de la 8% la 15% în sondaje, fiind al treilea partid după PSD și PNL.