Polițiști de la frontiera din Calafat, acuzați de luare și dare de mită

Publicat: 06 aug. 2024, 16:08, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Polițiști de la frontiera din Calafat, acuzați de luare și dare de mită
Polițiști de la frontiera din Calafat, acuzați de luare și dare de mită

23 de polițiști de frontieră de la Punctul de Trecere a Frontierei Calafat au fost trimiși în judecată, după ce au fost acuzați de dare de mită superiorilor pentru a evita controalele în timpul serviciului. Investigația a scos la iveală un sistem corupt, în care agenții de poliție ofereau bani și bunuri superiorilor ierarhici pentru a nu-și îndeplini atribuțiile de verificare și control asupra activității lor.

Luare de mită la Calafat

Potrivit Direcției Generale Anticorupție (DGA), între martie și noiembrie 2023, agenții de poliție de frontieră din cadrul ITPF Giurgiu – Sectorul Poliției de Frontieră Calafat – au fost implicați într-o rețea de corupție. În baza unei rezoluții infracționale comune, aceștia ofereau mită superiorilor pentru a nu fi supuși controalelor stricte în timpul programului de muncă.

Reprezentanții DGA au declarat:

„În fapt, în perioada martie-noiembrie 2023, în calitate de agenţi de poliţie de frontieră din cadrul ITPF Giurgiu – Sectorul Poliţiei de Frontieră Calafat – Punctul de Trecere a Frontierei Calafat – Compartimentul Ture Serviciu, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, inculpaţii au remis colaboratorilor autorizaţi în cauză, superiori ierarhic, diverse sume de bani şi alte bunuri pentru ca aceştia să nu îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu, în sensul de a nu exercita în mod judicios atribuţiile de verificare şi control asupra activităţii lor, respectiv să nu ia măsurile legale în consecinţă”, au transmis, marţi, reprezentanții Direcției Generale Anticorupție.

Polițiștii acuzau șoferii care treceau prin Punctul de Trecere a Frontierei Calafat de diverse nereguli legate de documentele persoanelor sau vehiculelor, lipsa autorizațiilor, facturilor și actelor necesare, precum și nerespectarea regimului de transport persoane și marfă.

Aceste acuzații false erau menite să-i constrângă pe șoferi să ofere mită pentru a evita sancțiuni sau controale suplimentare, care ar fi putut duce la descărcarea, inventarierea și chiar confiscarea mărfurilor.

În urma acestor acțiuni, șoferii preferau să ofere mită pentru a scăpa de probleme, fiind ulterior lăsați să intre în țară fără alte controale. Ofițerii de poliție judiciară de la Serviciul Județean Anticorupție Dolj, împreună cu procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, au desfășurat activități procedurale care au condus la întocmirea rechizitoriului și trimiterea în judecată a celor 23 de agenți pentru dare de mită în formă continuată.

Similar, șase agenți de poliție de frontieră de la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu au fost condamnați pentru luare de mită, folosind aceeași tehnică de a invoca diverse nereguli pentru a determina șoferii să le ofere bani. Aceștia primeau între 20 și 30 de euro de la șoferii care intrau în țară.

Cei cinci agenți au făcut apel la sentința dată de Curtea de Apel București, care le-a impus 3 ani de închisoare cu suspendare sub supravegherea executării pedepsei. Curtea a respins apelul, menținând sentința inițială. Un alt agent a primit o pedeapsă de 2 ani de închisoare cu suspendare, tot pentru luare de mită.