Controale în trafic, zeci de șoferi amendați

Publicat: 03 mart. 2024, 18:14, de Cezar Andrei, în ACTUALITATE , ? cititori
Controale în trafic, zeci de șoferi amendați
Polițiștii rutieri și inspectorii RAR au reluat controalele în trafic

Ample controale în trafic, în Capitală. Poliţiştii rutieri şi inspectori de la Registrul Auto Român au făcut verificări pentru creșterea siguranței rutiere. În urma acțiunii, oamenii legii au aplicat peste 50 de sancțiuni în valoare totală de peste 24.000 de lei.

Polițiștii rutieri și inspectorii RAR au reluat controalele în trafic

Poliţiştii Brigăzii Rutiere şi inspectori de la Registrul Auto Român au desfăşurat în weekend activităţi de control în trafic pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră pe drumurile publice din Capitală, prevenirea accidentelor de circulaţie înregistrate pe fondul deficienţelor tehnice ale vehiculelor şi diminuarea disconfortului fonic produs de autovehiculele cărora le-au fost făcute modificări neomologate sistemului de evacuare a noxelor.

Citește și: Clotilde Armand, în centrul unui scandal uriaș! S-ar fi folosit de polițiștii locali pentru a-și spiona contracandidații

Astfel, s-a urmărit starea tehnică a autovehiculelor prin verificarea: sistemului de reducere a zgomotului şi a emisiilor poluante; sistemului de frânare; mecanismului de direcţie; instalaţiei de iluminare/semnalizare şi echipamente electrice; existenţei şi autenticităţii seriilor/numerelor de identificare ale vehiculelor; vizibilităţii şi legalitatea montării şi utilizării luminilor de altă culoare sau intensitate, dispozitivelor ori accesoriilor de avertizare, decât cele omologate; sistemului de rulare (punţi, roţi, anvelope şi suspensie); corectitudinii datelor din certificatul de înmatriculare şi concordanţa acestora cu datele şi caracteristicile tehnice ale vehiculelor; deţinerii inspecţiei tehnice periodice şi valabilitatea acesteia; aplicării tratamentelor chimice sau a foliilor pe parbriz, lunetă sau pe geamurile laterale, cu excepţia celor omologate şi/sau certificate de către autoritatea competentă şi care sunt marcate corespunzător.

În urma activităților de control desfășurate au fost aplicate 53 sancțiuni contravenționale, în valoare de 24.520 de lei. Dintre acestea, 8 au fost acordate pentru modificări ale sistemului de evacuare a noxelor, 38 pentru alte deficiențe tehnice, pentru lipsa certificatului de înmatriculare, una pentru lipsa inspecţiei tehnică periodică, 3 alte sancţiuni prevăzute de legislaţia rutieră.

Totodată, polițiștii rutieri au reținut 3 permise de conducere pentru adoptarea unui comportament agresiv și nerespectarea regulilor de trecere la nivel cu calea ferată, precum și 18 certificate de înmatriculare, majoritatea pentru deficiențele tehnice constatate în urma controalelor efectuate de inspectorii din cadrul Registrului Auto Român.

Șofer amendat de două ori pentru comportament agresiv în trafic

Un exemplu în acest sens este cel al unui bărbat în vârstă de 34 de ani, care a fost prins conducând un autovehicul cu sistemul de evacuare modificat ce producea zgomot, anvelope de alte dimensiuni, precum și airbagurile nefuncționale.

Mai mult, individul, la momentul plecării de pe loc, a adoptat un comportament agresiv, prin patinarea excesivă, în gol, a roților, producând zgomot, motiv pentru care a fost oprit din nou în trafic. Șoferul a fost sancționat contravențional cu amenzi în valoare de 2.640 lei. În plus, i-a fost suspendat dreptul de a conduce pe o perioadă de 30 de zile și i s-a reținut certificatului de înmatriculare până la remedierea deficiențelor tehnice constatate.