Polonia: Referendum privitor la politica UE în domeniul migrației

Publicat: 15 aug. 2023, 14:45, de Magda Marincovici, în Internațional , ? cititori
Polonia: Referendum privitor la politica UE în domeniul migrației

Alegătorii polonezi vor trebui să se pronunțe asupra ”admiterii a mii de migranți ilegali” în țară. Primul ministru Mateusz Morawiecki a anunțat organizarea unui referendum privitor la viitoarele reforme ale Uniunii Europene în materie de migrație, transmite The Guardian.

În perspectriva alegerilor legislative din octombrie, populiștii naționaliști la putere în Polonia joacă din ce în ce mai deschis de pe poziția anti-europeană, în speranța de a-și mobiliza electoratul cel mai fidel.

Mateusz Morawiecki a declarat că referendumul va pune următoarea întrebare: Susțineți admiterea a mii de migranți ilegali din Orientul Mijlociu și Africa în cadrul mecanismului de relocare forțată impus de birocrația europeană?

Întrebarea face referire la noul acord al țărilor Uniunii Europene, din iunie, privitor la o reformă a sistemului de azil. Textul prevede în principal o repartiție a solicitanților de azil și, de asemenea, o procedură accelerată la frontierele externe pentru examinarea cererilor și returnarea migranților.

Premierul polonez, din partidul de extremă dreaptă PiS, a anunțat într-un video online că referendumul va coincide cu alegerile legislative din 15 octombrie.

Anunțul era însoțit de un video ce conține scene de violență stradală în Europa, cu clădiri și vehicule în flăcări. În unele scene, se vede un bărbat negru cu un cuțit de mari dimensiuni. Imaginile sunt însoțite de vocea liderului PiS, Jaroslaw Kaczynski, care întreabă: Vreți ca asta să se întâmple și în Polonia? Vreți să nu mai fiți stapânii țării voastre?

La viitorul referendum, alegătorii vor răspunde și la alte întrebări privitoare la pensii sau privatizarea unor întreprinderi de stat.