Polonia va deveni prima ţară NATO care va cumpăra drone produse în Turcia

Publicat: 22 mai 2021, 21:30, de Eliza Popa, în Internațional , ? cititori
Polonia va deveni prima ţară NATO care va cumpăra drone produse în Turcia

Polonia va cumpăra 24 de drone înarmate din Turcia, a declarat sâmbătă ministrul polonez al apărării, devenind astfel primul membru NATO care va cumpăra vehicule aeriene fără pilot la bord (UAV) produse în Turcia, informează Reuters.

Dronele Bayraktar TB2, dintre care primele urmează să fie livrate anul viitor, vor fi înarmate cu proiectile antitanc. Polonia va cumpăra, de asemenea, un pachet logistic şi de instruire, a declarat ministrul apărării Mariusz Blaszczak.

Blaszczak a declarat pentru postul naţional de radio că dronele Bayraktar TB2 ”şi-au dovedit eficienţa în războaie” şi a adăugat că dronele vor fi întreţinute de o companie militară, fără a da alte detalii. Contractul, care va fi încheiat fără un proces de achiziţie publică, va fi semnat săptămâna viitoare, în timpul unei vizite a preşedintelui polonez Andrzej Duda în Turcia.

Arabia Saudită este, de asemenea, interesată să cumpere drone turceşti.

Autorităţile din Turcia, ţară membră NATO, spun că ţara a devenit al patrulea mare producător de drone din lume de când preşedintele Tayyip Erdogan a crescut producţia internă pentru a reduce dependenţa de armele occidentale.

Compania turcă de tehnologie de apărare Baykar a vândut drona sa armată Bayraktar TB2 în Azerbaidjan, Ucraina, Qatar şi Libia.

Erdogan a declarat în martie că Arabia Saudită este, de asemenea, interesată să cumpere drone turceşti.

În aprilie, Canada a eliminat permisele de export pentru tehnologia dronelor către Turcia, după ce a ajuns la concluzia că echipamentul a fost folosit de forţele azere care luptă împotriva Armeniei în enclava Nagorno-Karabah. Piesele aflate sub embargo includeau sisteme de camere pentru dronele armate Baykar