Polpharma vrea să dea 3,5 miliarde de euro pe Zentiva, cel mai mare producător de medicamente generice din România

Producătorul ceh Zentiva, lider pe piața medicamentelor generice din România, a primit o ofertă de cumpărare de 3,5 miliarde de euro de la compania farmaceutică polonează, Polpharma, informează Reuters.

Polpharma caută parteneri în vederea lansării unei oferte comune pentru acțiunile Zentiva, grup deținut în prezent de fondul american de investiții Advent International. Polpharma are nevoie de o firmă de private equity “cu buzunare adânci” pentru a ajuta la finanțarea ofertei, care ar putea evalua Zentiva de la 3 miliarde până la 3,5 miliarde de euro (4 miliarde de dolari). Compania poloneză a angajat banca americană JPMorgan pentru a selecta potențiali investitori, conform Reuters.

Un reprezentant al Polpharma a declarat că societatea „caută în mod constant ținte de achiziție și oportunități de parteneriat în teritoriile proprii și în cele noi”, dar a refuzat să comenteze vreo tranzacție specifică. Mutarea Polpharma vine după ce Advent a refuzat, anul trecut, propunerile băncilor privind o eventuală listare a Zentiva la bursă, în condițiile în care ritmul listărilor a încetinit în a doua jumătate a anului, potrivit surselor Reuters. Achiziția Zentiva ar oferi Polpharma acces la noi piețe, pe lângă cele din Polonia, Kazahstan și Rusia, unde activează în prezent. Compania poloneză deține 8 unități de producție și are 7.000 de angajați direcți și indirecți, prin parteneri strategici. Zentiva este unul dintre cei mai importanți producători de medicamente generice din Europa, având unități de producție în Praga, București și Ankleshwar și peste 4.500 de angajați, din care circa 1.300 în România.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole