Poluare masivă în București. Garda de Mediu dă vina pe trafic și pe casele care se încălzesc cu sobe pe lemne

Poluarea face din nou ravagii în București, cu valori crescute mult peste normal pe timpul nopții. Din păcate, Agenția pentru Protecția Mediului București nu a reușit să identifice sursa de poluare, drept pentru care dă vina tot pe trafic și pe încălzirea locuințelor cu materiale poluante (lemne de foc, în principal).

„La stațiile B6 – Cercul Militar, de trafic, și B2 – Titan, concentrațiile de PM 10 au fost cele mai ridicate, concentrația medie orară maxim înregistrată a fost de 148 micrograme/mc, aproape triplul valorii limită stabilită pentru media zilnică. Și celelalte stații de monitorizare au înregistrat concentrații medii orare ale PM 10 in jurul și peste valoarea de 100 micrograme/mc. Concentrația medie orară a NO2 a ajuns la o valoare foarte apropiată de valoarea limită (185 micrograme/mc fata de VL=200 micrograme/mc) doar la stația B6.La începutul serii de ieri, la toate stațiile de monitorizare din oraș s-au înregistrat corelații între poluanții monitorizați (creșteri pe aceleași perioade ale concentrațiilor de PM10, NO2 si CO, chiar și benzen).

Analiza corelațiilor ne indică faptul că traficul a participat semnificativ la creșterea concentrațiilor de pm10. Începând cu ora 20, concentrațiile de particule PM 10 au crescut în continuare, în orele de seară spre noapte aducându-se aport suplimentar din încălzirea rezidențială. Întrucât condițiile meteo au fost nefavorabile dispersiei, s-au produs acumulări de poluanți la nivelul solului si concentrațiile au rămas ridicate și în cursul dimineții de astăzi, însă la niveluri mai reduse decât în cursul serii.

Au fost informate autoritățile publice locale, responsabile de gestionarea traficului în Capitală. În aceste momente este importantă gestionarea eficienta a traficului pentru a nu se produce noi creșteri ale concentrațiilor”, scrie Agenția pe Facebook.

Practic, după cum a declarat la Digi24 și un reprezentant al Gărzii de Mediu, care a explicat că inspectorii au fost pe teren în punctele fierbinți și nu au găsit altceva decât locuințe cu sobe pe lemn și ceva trafic auto, se dă vina pe aceastea.

Este însă foarte greu de crezut că traficul foarte redus din timpul nopții și casele care încă se mai încălzesc cu lemne sau cărbuni pot provoca un nivel de poluare atât de mare.

Mai ales că harta arată puncte de poluare crescute mult în comune din jurul Capitalei, unde se știe că există arderi ilegale de deșeuri, dar se pare că nu mai pot fi descoperite.

2 COMENTARII

  1. Exista in sectorul 2 pe str. Maica Domnului si strazi secundare mai mici, dar si str. Lizeanu, o gramada de cocioabe ale unor familii de tigani care se incalzesc cu tot felul de deseuri. De 30 de ani primaria nu le- a alocat niste containere si sa puna garduri cum trebuie pentru a stavilii mizeria, gunoaiele, poluarea. Sau sa ii mute in blocuri vechi renovate de 4 etaje. Si sunt aproape de zona Dorobanti si Floreasca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...
Eugen Teodorovici (INQUAM Photos Octav Ganea)

Un banner mai eficient decât diplomația română

Incidentul petrecut la meciul de fotbal dintre echipa naţională a României și o echipă a unei provincii din Republica Serbia (câștigat de noi cu...