Poluarea aerului a ucis 135 de milioane de oameni, între 1980 și 2020

Publicat: 12 iun. 2024, 06:14, de Magda Marincovici, în Mediu , ? cititori
Poluarea aerului a ucis 135 de milioane de oameni, între 1980 și 2020
poluarea aerului decese premature modicările climei

Poluarea aerului, din emisiile umane sau din alte surse, cum ar fi incendiile forestiere, este asociată cu aproximativ 135 de milioane de decese premature în întreaga lume, între 1980 și 2020, potrivit unui studiu universitar din Singapore, publicat luni.

Fenomenele meteorologice precum El Nino și Dipolul Oceanului Indian – un alt fenomen climatic natural, care rezultă dintr-o diferență a temperaturii la suprafața mării – au înrăutățit efectele poluanților prin creșterea concentrației acestora în aer, explică Universitatea Tehnologică Nanyang (NTU) din Singapore.

Decese premature

Particulele fine de PM2,5 (sub 2,5 microni în diametru) sunt dăunătoare sănătății umane dacă sunt inhalate, deoarece sunt suficient de mici pentru a ajunge în sistemul sanguin. Acestea provin de la vehicule și emisii industriale, precum și din surse naturale, ca incendiile sau furtunile de praf.

Studiul a constatat că acești oameni au murit mai tineri decât speranța de viață obișnuită din cauza unor boli tratabile sau care puteau fi prevenite, printre care accidentul vascular cerebral, boli de inimă și plămâni, dar și din cauza unor evenimente meteorologice, care au contribuit la o creștere a acestor decese cu 14%, potrivit studiului.

Asia are „cel mai mare număr de decese premature atribuite poluării cu PM2,5”, cu peste 98 de milioane de decese, în principal în China și India, transmite același studiu. De asemenea, Pakistan, Bangladesh, Indonezia și Japonia au multe decese premature, între două și cinci milioane de persoane.

Modificările climei

Acest studiu, unul dintre cele mai complete privind calitatea aerului și clima, face o analiză a datelor valabile pentru un număr de 40 de ani și oferă o imagine de ansamblu  privind efectele particulelor fine asupra sănătății.

Descoperirile noastre arată că modificările climei pot să agraveze poluarea aerului, avertizează Steve Yim, profesor asociat la Școala pentru  mediu de la NTU, coordonatorul acestui studiu.

Când se produc unele evenimente climatice, cum este El Nino, nivelul poluării poate crește, ceea ce presupune că mai multe persoane pot să moară prematur din cauza poluării cu PM2,5, subliniază prof. Yim.

La acest studiu au participat cercetători de la universitățile din Hong Kong, Regatul Unit și China.

Potrivit OMS, ”efectele combinate ale poluării aerului  din exterior și din interiorul locuințelor sunt legate de peste 6,7 milioane de decese premature, în fiecare an, la nivel global.