Pomi exotici de România: Kiwi, Curmalul chinezesc sau Banana nordului. De unde îi puteți cumpăra

Publicat: 24 mart. 2023, 13:17, de Viorela Pitulice, în ESENȚIAL , ? cititori
Pomi exotici de România: Kiwi, Curmalul chinezesc sau Banana nordului. De unde îi puteți cumpăra

Speciile exotice de arbuşti fructiferi precum Kiwi, Curmalul chinezesc şi Banana nordului, cunoscută sub denumirea de Paw Paw, câștigă teren în România, în contextul temperaturilor tot mai ridicate de la an la an.  

Specialiștii de la Staţiunea de Cercetare Pomicolă Istriţa – Buzău spun că media temperaturilor din ce în ce mai ridicată a făcut posibilă aclimatizarea unor specii la care altădată românii nici nu se puteau gândi.

Pe lângă speciile clasice de pomi fructiferi – măr, păr, prun, vişin, gutui şi cireş, angajaţii staţiunii vând acum specii exotice, care au fost aclimatizate în ultimii ani, beneficiind de condiţii propice. În funcţie de specie, un arbust fructifer poate costa între 30 şi 50 de lei.

Mai trebuie menționat și faptul că speciile exotice sunt rezistente la secetă, nu au boli sau dăunători, iar fructele sunt deosebite atât prin aspect, cât şi prin gust.  

„Pe lângă pomii fructiferi clasici, avem şi specii pomicole noi, Ziziphus jujuba sau Curmalul chinezesc, cum mai este cunoscut, Asimina Triloba sau Banana nordului, mai avem şi Kiwi care poate fi găsit în sortimentele noastre şi poate fi plantat acum, este timpul optim de plantare pentru Kiwi, iar celelalte specii pot fi plantate şi pe timpul anului, pentru că sunt la ghiveci”, a declarat pentru AGERPRES şeful Staţiunii Pomicole Istriţa, Rareş Pândaru.

Pe lista speciilor exotice aclimatizate, în ultimii ani, se află și puieţii de Kaki, ale căror fructe sunt atât de apreciate de consumatorii din România.

Cercetătorii români susțin că temperaturile ridicate favorizează dezvoltarea unor specii exotice, mai ales în partea de Sud-Est a ţării.

„Speciile de Kiwi sunt recomandate a fi plantate în special în zona de Sud şi Sud-Est a ţării. Este o specie întâlnită în special în Asia, destul de sensibilă, dar având în vedere temperaturile ridicate a reuşit să se adapteze şi aici. Celelalte două specii, Ziziphus jujuba sau Curmalul chinezesc şi Asimina Triloba – Banana nordului rezistă chiar şi în zonele mai friguroase”, a precizat Rareş Pândaru.

Curmal chinezesc sau Ziziphus jujuba. Sursa: sfatnaturist.ro

Fructe exotice: Curmal chinezesc sau Ziziphus jujuba

Jujuba (Ziziphus zizyphus) sau curmalul chinezesc atinge o înălțime de 6-8 metri și se cultivă, în general, în regiunea mediteraneană.  Pomul are trunchiul acoperit cu o scoarță maronie, ramuri spinoase, flori de culoare verde-gălbui, iar fructele (jujubele) conțin câte o singură sămânță, potrivit sfatnaturist.ro.

Fructele au un gust dulce și se recoltează în septembrie și octombrie, când au o culoare maronie. Se usucă, iar semințele se îndepărtează. Pulpa uscată a fructului se mai folosește și la prepararea decocturilor.  

Pulpa fructului de jujuba este bogată în mucilagii, flavonoide, oligoglicozide triterpenice, saponine, vitamina A, B, și C. Fructele sunt folosite pentru a îmbunătăți somnul și a scădea anxietatea.

Banana Nordului (Asimina triloba, Paw paw)

Banana nordului provine din Statele Unite, însă s-a dovedit că poate fi cultivata cu succes și la noi.

Se pretează bine condițiilor din România, rezistând chiar și până la minus 30 de grade. Sunt recomandate solurile afânate, bine drenate, bogate în substanțe organice, cu pH neutru sau ușor acid.

Foarte important, nu sunt necesare tratamente chimice, deoarece la noi nu are dăunători.

Banana nordului se înmulțește prin semințe. În ziua anterioară plantării, semințele se pun în apa caldă, în vederea stimulării germinării. Se acoperă cu un strat de 10 cm de pământ. În primul an, plantele cresc cel mult 10 centimetri, potrivit îngrijireaflorilor.ro.

Fructele apar după 5 – 6 ani și au gust de salată de fructe, cu arome de banană, ananas și mango, dar și cu parfum de vanilie și ciocolată. Sunt bogate în vitaminele A și C, minerale- în special Ca, Fe, Mg, Mn și aminoacizi.

Kiwi (Actinidia deliciosa), sursă de vitamine

Kiwi (Actinidia deliciosa) este o plantă originară din Asia, cultivată în scopuri pomicole, dar poate avea și rol decorativ. Fructul este bogat în vitamina A, vitamina C, vitamina E, calciu, acid folic, fosfor, potasiu și carbohidrați.

Planta de kiwi este o specie foarte sensibilă la ger și se plantează în zonele unde riscul de îngheț este redus. Kiwi are nevoie de mult lumină și preferă toamnele lungi și primăverile calduroase. De asemenea, se dezvoltă optim pe solurile cu un conținut ridicat de humus și cu un pH cuprins între 6,5 și 7,5 și nu suportă solurile bogate în carbonați, potrivit botaniștii.ro.

Plantația începe să rodească din anul trei, iar fructele se recoltează la mijlocul lunii octombrie.