Portico Investments a vândut 6 parcuri de retail către Lidl și Praktiker

Dezvoltatorul Portico Investments România a finalizat vânzarea a șase parcuri de retail din portofoliu către Praktiker Real Estate și Lidl România, în două tranzacții care cumulează peste 8,5 milioane euro. Tranzacția a fost consiliată de Colliers International. În același timp, Portico e prezent în licitația pentru achiziționarea a 9 magazine Metro.

Portofoliul vândut de Portico Investments cuprinde șase proiecte de retail, localizate în Tulcea, Reșița, Râmnicu Vâlcea, Drobeta-Turnu Severin, Bârlad, fiind închiriate de Lidl, Penny Market, MOL România, Jysk, Altex, Ingrimar, Adidas, Romstal și Pepco, cu o suprafață închiriabilă totală de 16.312 de metri pătrați.

Cu excepția clădirii Lidl Reșița, care a fost achiziționată chiar de către retailerul Lidl, toate celelalte cinci clădiri au fost cumpărate de Praktiker Real Estate, compania controlată de Omer Susli, care în 2014 a preluat operațiunile Praktiker România și pe care ulterior l-a vândut către britanicii de la Kingfisher și a înființat apoi brandul de decorațiuni Homelux.

Cele două tranzacții fac parte din strategia Portico Investments de a-și optimiza portofoliul, renunțând la proprietățile din orașe mai mici și de a achiziționa noi spații de retail închiriate de ancore de food localizate în Capitală și în orașele mari din țară. În paralel, dezvoltatorul a  făcut patru noi achiziții, în București, Cluj și Timișoara.

Portico vrea să cumpere 9 magazine Metro

Portico Investments se concentrează în principal pe proprietăți imobiliare din zona de comerț alimentar, în locații de calitate, care sunt integrate în comunități durabile. De altfel, compania încearcă să preia cele 9 magazine scoase la vânzare de Metro, într-o operațiune de sale&lease back. Compania administrează 69 de proprietăți în România, Ungaria și Olanda, cu o suprafață închiriabilă de 135.000 de metri pătrați de spații de retail.

„Continuăm colaborarea cu Portico Investments în vederea găsirii de noi oportunități de business, fiind activi în zona de achiziții de spații ocupate de operatori de food, din București și orașele mari”, precizează Simina Niculiță, Partner & Head of Retail Agency la Colliers.

Anul trecut, în februarie, Portico Investments România a vândut și complexul multifuncțional Oradea Plaza către grupul de firme cu capital autohton Lotus Center, într-o altă tranzacție consiliată de Colliers. De altfel, „anul pandemiei” a fost unul dintre vârfurile ciclului economic actual în ceea ce privește investițiile în active imobiliare comerciale, cu o creștere de 37% față de 2019, până la aproape 900 de milioane de euro.

Analiștii estimează tranzacții imobiliare de minimum 500 mil. euro în acest an

Două tranzacții de referință, care cumulează peste 400 de milioane de euro, au fost în lumina reflectoarelor anul trecut. Prima a fost vânzarea portofoliului de birouri NEPI Rockcastle către AFI Europe consiliată de Colliers, cea mai mare tranzacție de birouri din istoria pieței imobiliare românești, cu un record de 307 milioane de euro. A doua cea mai importantă tranzacție a fost vânzarea Floreasca Park din proprietatea GLL către o societate mixtă formată din Resolution Property (Grupul Fosun) și Zeus Capital Management, pentru 105 milioane de euro.

Pentru acest an, consultanții Colliers estimează un volum total al tranzacțiilor imobiliare comerciale de cel puțin 0,5 miliarde de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...
Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...