Portret al lui Hitler atribuit, într-o mare măsură, lui Picasso

Publicat: 23 aug. 2022, 08:30, de Nina Marcu, în Cultură , ? cititori
Portret al lui Hitler atribuit, într-o mare măsură, lui Picasso

În urmă cu câteva zile, în cadrul conferinței „Arta în evadarea lui Hitler”, de la Complexul Monumental al Castelului Brancaleoni, Piobbico, Italia – un eveniment despre artă în vremurile nazi-fascismului, a fost prezentat un portret al lui Adolf Hitler.

Acesta ar putea fi o lucrare a lui Pablo Picasso, inspirat, însă, din arta lui Paul Klee, cu care primul a fost prieten. Tabloul cu chipul lui Hitler este prezentat pentru prima dată publicului. Și nu e o certitudine că ar aparține lui Picasso, dar există multe elemente care pot induce supoziția că lucrarea ar putea fi semnată de către acesta. Picasso și arta sa au fost combătuți de regimul nazist.

Despre lucrările pictorului spaniol, naziștii afirmau că sunt o artă degenerată, demnă doar să fie batjocorită. Lucrarea prezentată în cadrul conferinței, care-l înfățișează, cum am zis, pe Hitler – redat tocmai cu elemente pe care Fuhrer-ul le-a interzis – se poate să fie o replică a fondatorului cubismului și o inspirație clară din Klee. Portretul – care conform studiilor ar trebui datat între 1935 și 1937, după testele de suport, pigment și analiză comparativă, nu a fost niciodată inclus în vreun catalog.

La prezentare au participat savanți și cercetători, printre care expertul internațional în artă Annalisa Di Maria, care a vorbit despre studiul stilistic, cercetarea istorico-arhivistică și combinația de atribuire. Caligraful criminalist Stefano Fortunati s-a axat pe studiul elementelor de scriere urmărite în lucrare.

Analizele științifice și multispectrale, ca și studiul simbolic au fost ilustrate de cercetătorul și sculptorul Andrea da Montefeltro. Annalisa Di Maria a explicat că „momentan nu există certitudini că autorul ar putea fi Pablo Picasso, deoarece este o lucrare dificilă în studiu.

Dar lucrarea merită să fie cunoscută, studiată și vizualizată și de alți experți.  Doar un geniu și un maestru al expresionismului cu un profund simț al ironiei ar fi putut crea o astfel de pictură.”