Portretul-robot al unui tip de abuzator periculos. Cum poate fi descoperit, potrivit psihologului

Cineva vă face să vă simțiți neliniștiți în permanență, să vă puneți la îndoială propria sănătate mintală sau chiar să vă simțiți rușinați fără motiv și să vă cerreți scuze? E cazul să intrați în panică: puteți fi victima unui abuz greu de detectat.

Potrivit psihologului Laura-Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI), este vorba despre abuzul de tip gaslighting. Acesta reprezintă o formă de abuz emoțional ascuns și este actul de a manipula pe cineva folosind eforturi psihologice pentru a-i face să-și pună la îndoială propria sănătate, propriile forțe și puterea de judecată.

Termenul de gaslighting provine de la un film! Respectiv din opera lui Patrick Hamilton, intitulată „Gaslight”, din anul 1938 (însă filmul intitulat „Gaslight”, din 1944, în regia lui George Cukor, cu Charles Boyer și Ingrid Bergman este cel care a făcut ravagii), în care un soț face tot posibilul să-și convingă soția că aceasta își pierde mințile. Mânat de interese financiare, el pune la cale un plan diabolic de manipulare psihologică, slăbind lumina de la toate lămpile din casă. Când soția observă și îl întreabă de ce a făcut asta, el îi spune că ea își imaginează lucruri, că a început să-și închipuie povești și că lămpile sunt la fel de strălucitoare ca înainte…

Abuzul de tip gaslighting reprezită o formă severă de abuz emoțional care adesea îi determină pe cei abuzati să-și pună la îndoială propriile amintiri, gânduri sau evenimente care s-au întâmplat. În cazul în care comportamentul nu este oprit, poate avea ca rezultat o ”victimă ”care să se îndoiască de propria persoană și să-și piardă propriul sentiment de identitate și de sine. Poate avea loc în orice tip de relație, fie ea personală sau profesională. Este o tehnică obișnuită folosită de soții abuzivi sau de partenerii intimi, narcisiști și de cei care încearcă să controleze grupuri mari de oameni, cum ar fi liderii de cult. Efectele acestei forme de abuz pot fi adesea devastatoare”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.

Sunt maeștrii manipulatori

Psihologul mai evidențiază că abuzul apare sub mai multe forme: poate fi fizic, mental, emoțional, sexual sau financiar. Răstirea, lovirea, amenințarea sau criticarea în mod constant sunt câteva exemple de abuz. Sexul forțat sau reținerea banilor sunt, de asemenea, moduri în care oamenii pot fi abuzați.

Acestea sunt formele mai evidente de abuz. Abuzul de tip gaslighting, pe de altă parte, nu este la fel de ușor de detectat, victimele fiind adesea atât de copleșite de comportamentul agresorului și de îndoiala de sine, încât poate dura mult timp pentru a realiza ce se întâmplă și pentru a cere ajutor. Care ar putea fi portretul-robot al personajului care poate produce această „orbire” mai pe românește? “Abuzatorii de tip Gaslighting sunt de obicei maeștri manipulatori. O modalitate prin care încearcă să manipuleze victimele este folosirea de prieteni sau persoane dragi împotriva lor. În multe cazuri, prietenul sau persoana iubită nici măcar nu este conștient de ceea ce spune sau face abuzatorul., exemplifică Laura Maria Cojocaru. Ea mai adaugă că Indivizii cu acest tip de personalitate nu văd de obicei niciun minus la propria persoană, însă le este foarte ușor să evidențieze defectele sau neajunsurile altora. Nu este neobișnuit ca acest tip de persoane să aibă o tulburare clinică de personalitate.

Soluția, la terapeut și nu numai

Potrivit psihologului, o soluție ar fi „să căutați ajutor și să stabiliți un plan de siguranță pentru a vă proteja”. În plus, „este necesar să fiți dispuși să puneți pe primul loc propria bunăstare fizică și mentală și să vă concentrați asupra depășirii abuzurilor pe care le-ați suportat. Este important să stabiliți relații cu prietenii sau membrii familiei care vă pot încuraja pe măsură ce învățați să faceți față și să depășiți această formă de abuz. În plus, contactarea unui consilier sau terapeut poate fi, de asemenea, foarte utilă”, după cum conchide psihologul.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Cum se ferește Piedone de ”vânători”! Cadoul inedit primit de edil

Cristian Popescu Piedone își ține la curent urmăritorii de pe rețelele sociale cu evenimentele din viața sa. Așa s-a întâmplat și astăzi, când a...

COTAR cere Guvernului să aplice modelul german pentru asigurările RCA

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.) solicită Guvernului României să declanșeze de urgență modificarea Codului Fiscal aplicabil pieței de asigurări din România și...