Postul intermitent: Înainte de a-l începe, consultați medicul”, ne sfătuiește dr. Anca Hâncu  

Publicat: 04 nov. 2023, 16:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Postul intermitent: Înainte de a-l începe, consultați medicul”, ne sfătuiește dr. Anca Hâncu  

Postul intermitent nu este o dietă, nu este o noutate, dar este un stil alimentar care, potrivit studiilor, are multiple beneficii, dar și contraindicații.

Iată ce precizează dr. Anca Hâncu, medic nutriționist: ”Înainte de a începe un post intermitent trebuie să știm dacă suntem în stare de sănătate sau dacă avem anumitre afecțiuni, pentru că există anumite restricții în funcție de afecțiunile pe care le avem”.

De asemenea, specialistul subliniază că trebuie să ținem seama de calitatea alimentelor, pentru că, dacă mâncăm dulciuri, fast-food,  în această fereastră de alimentație, nu vom obține rezultatele dorite. 

Avantaje

Un studiu apărut în revista Cell Metabolism indică faptul că acest tip de post reduce riscul de diabet, boli cardiovasculare și cancer. Alte studii arată că postul intermitent ajută la pierdera în greutate și la normalizarea valorilor tensiunii arteriale, a colesterolului și a glicemiei.

Sunt mai multe tipuri de post intermitent: postul de 12 ore, postul de 14 (pentru femei) sau 16 ore (pentru bărbați) și postul de două zile sau ”5:2”

Postul ”5:2” presupune două zile de post la fiecare cinci zile de alimentație sănătoasă, echilibrată și diversificată.

Conf. univ. dr. Anca Hâncu pledează pentru următoarea formulă, susținută și de numeroase studii științifice: Să mâncăm dimineața cât mai devreme: micul dejun. Să mâncăm la prânz și apoi să luăm cina. Dar cina să fie luată cât mai devreme se poate și atunci ajungem la o  pauză de douăsprezece-paisprezece ore de la cină până la ora șapte-opt-nouă când luăm micul dejun

În zilele în care nu țineți post se recomandă să faceți sport.

Treptat, senzația de foame simțită la începtul postului se reduce și organismul începe să se adapteze. De asemenea, în zilele cu alimentație echilibrată, senzația de sațietate se instalează cu porții mai mici. Practic, mâncăm mai puțin. Totodată, suntem mai atenți la ce mâncăm, alegem alimentele naturale și scăpăm de dependența de alimentele procesate. Trebuie alese porțiile potrivite, cu necesarul de proteine, grăsimi și glucide și să avem un stil de viață sănătos, spune medicul. 

Contraindicații

În cazul persoanelor suferinde de gastrite, ulcere, de sindrom de colon iritabil, postul intermitent este contraindicat.  De asemenea, nu este recomandat copiilor sub vârsta de 18 ani, femeilor care alăptează sau sunt însărcinate, persoanelor care fac sport de performanță și vârstnicilor cu comorbidități.