Povestea celor 40.000 de etnici români stabiliți în Kazahstan

În Kazahstan există o comunitate de 40.000 de etnici români, care anul, sărbătoresc Festivalul Mărțișorului Românesc.

O bună parte dintre români au ajuns în Kazahstan în urma deportărilor masive făcute din Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herței.Urmașii celor care au supraviețuit au decis să păstreze vii tradiția şi limba românească. 

„Prin acest festival se vede toată frumusețea neamului nostru, tradițiile românești. Avem susținerea de la statul Kazah care ne dă voie să ne dezvoltăm şi să ne păstrăm identitatea noastră romanescă”, spune Nicolae Plushkis, preşedintele Societăţii Culturale „Dacia” din Karaganda (Kazahstan) pentru Antena 3.

„Foarte bine că ne ținem limba şi avem așa adunare, ne întâlnim, vorbim ne sfătuim, spune fiecare ce are la inimă”, mai spune o femeie.

Comunitatea de români stabilită în Kazahstan amintește și de lipsa sprijinul statului român pentru semenii aflați atât de departe de locul unde s-au născut. 

„Din păcate, astăzi statul roman nu susține, sau susţine foarte puțin comunitățile de români din afara ţării. Cei care au nimerit în afara hotarelor ţării noastre se descurcă pe propriile puteri”, spune Boris Volosatîi, deputat român din partea AUR, aflat în vizită de lucru în Kazahstan.

Şi chiar şi așa, uitați de autoritățile de la București, etnicii romani din Kazahstan continua să spere că limba lor va supraviețui și generațiile viitoare pe aceste meleaguri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...