Povestea familiei Rétyi care produce brânzeturi maturate ca la elvețieni cu robot

Publicat: 29 dec. 2022, 00:01, de Viorela Pitulice, în ESENȚIAL , ? cititori
Povestea familiei Rétyi care produce brânzeturi maturate ca la elvețieni cu robot

În județul Covasna a fost inaugurată în acest an a fabricuță de brânzeturi cum nu s-a mai văzut în România: tehnologie și rețete elvețiene, dar și singurul robot de maturat care înlocuiește munca a nu mai puțin de 15 oameni.

O afacere de familie unicat, Arkäse, deținută de antreprenori locali – familia Rétyi, cu un obiectiv ambițios: câștigarea unui loc important pe piața locală, acoperită acum de produse de import, dar și o prezență solidă la extern.  

Producătorii din Covasna și-au făcut debutul pe piața din Capitală la târgul dedicat produselor românești de Crăciun din curtea Ministerului Agriculturii, unde au fost prezentate pentru prima dată produsele Arkäse.

Fabrica de brânză se află în satul Arcuș din județul Covasna, la 3 km de Sfântu Gheorghe, și a fost construită din dorința de a produce brânzeturi din lapte proaspăt local, cu tehnologie elvețiană. Materia primă provine din ferma proprie unde există un efectiv de circa 200 de vaci care asigură în jur de 7.000 de litri de lapte zilnic pentru procesare.  

Fabrica a fost finalizată în mai 2022, în urma unei investiții de peste 4 milioane de euro, realizată din fonduri europene, dar și proprii. Marea noutate este robotul de maturat, singurul din țară, care a costat în jur de 600.000 euro, dar a meritat pe deplin efortul.

‘’Producerea brânzei este robotizată, avem singurul robot din țară care ne ajută la maturare. Este un robot care este capabil să învârtă și să spele 45 de brânzeturi în opt minute, practic înlocuiește 15 oameni. A costat peste 600.000 euro și a fost achiziționat în cadrul proiectului realizat pe fonduri europene’’, a declarat pentru Puterea Rétyi Bea, directorul de vânzări al societății, de altfel și nora celui care a pus bazele afacerii cu mulți ani în urmă.

Brânzeturile stau la maturat minimum 8 săptămâni, căpătând astfel un gust bogat și plin, iar oferta include brânză maturată semitare Tilsit, brânză maturată semitare Raclette, brânză maturată semitare Arkenzeller, brânză maturată semitare Trapista și brânză maturată semitare Aysa.

“Avem o făbricuță ca în Elveția, în care putem prelucra zilnic 7.000 de litri de lapte. Am ales acest model, pentru că noi suntem consumatori de brânză și aceste tipuri de brânză le luăm aduse de afară. Am zis de ce să nu facem noi ceva dacă avem cu ce și putem. De ce să cumpărăm produse aduse din străinătate?”, ne-a declarat Beia.

Deocamdată, produsele sunt vândute în județele Haghita, Covasna, Mureș, dar și în câteva băcănii din București, însă este de abia începutul.

‘’Lumea a început să consume produse calitative, cu toate că sunt un pic mai scumpe. A început să existe și cultură pentru brânzeturile acestea maturate. Deja lumea știe care este diferența între cașcaval și brânză maturată. Viitorul sună bine, spunem noi, produsele noastre sunt căutate în ultima perioadă și dacă reușim să menținem calitatea, este posibil să ocupăm o parte din piața de export. În România, putem să acoperim măcar parțial ceea ce se importă acum, să nu se mai importe, să vindem noi’’, afirmă Beia.

Produsele fabricate de Arkäse au obținut mențiunea de calitate facultativă „Produs Montan”.

Retyi Bea, director vanzari