Povestea impresionantă a lui Ioan Crâsnic, sportivul interzis la Jocurile Olimpice de comuniști, dar care a antrenat 6 campioni olimpici

Publicat: 05 aug. 2024, 10:45, de Autor: Vlad Stefan Orjan, în SPORT , ? cititori
Povestea impresionantă a lui Ioan Crâsnic, sportivul interzis la Jocurile Olimpice de comuniști, dar care a antrenat 6 campioni olimpici

Ioan Crâsnic, un nume legendar în lumea sportului românesc, a fost invitatul special al postului de radio Sport Total FM, unde a discutat cu Horațiu Sima și Răzvan Toma despre viața sa dedicată luptei și provocările pe care le-a întâmpinat. Deși a fost împiedicat de regimul comunist să participe la Jocurile Olimpice de la Helsinki, din cauza rudelor legionare, Crâsnic a reușit să-și găsească împlinirea în antrenorat, formând nu mai puțin de 6 campioni olimpici la lupte.

De la pasiunea pentru lupte la antrenorat

„Am început luptele încă de copil mic, la Timișoara, sunt născut în Banat. Din 1939 am venit la București și am început cu luptele datorită și prietenului meu Vascul Popovici. La început am jucat fotbal la Ripensia Timișoara, una dintre marile echipe românești, pe urmă am luat-o cu luptele,” a povestit Ioan Crâsnic pentru SPTFM.

Crâsnic a avut o carieră impresionantă ca sportiv, câștigând campionatul național în 1949, 1950 și 1951. În 1952, însă, și-a rupt meniscul și a fost nevoit să renunțe la competițiile de lupte, trecând la antrenorat.

O carieră marcată de politică

În 1952, Crâsnic a câștigat un mare concurs de selecție în Bulgaria, învingând campionul mondial en-titre, Iosif Gal, din Ungaria. Cu toate acestea, nu a putut participa la Jocurile Olimpice din cauza legăturilor sale familiale cu mișcarea legionară. „Eu degeaba am câștigat, că n-am putut participa, rudele făceau politică legionară, așa erau timpurile alea”, a explicat el.

Succesul în antrenorat

După ce a fost împiedicat să participe la Olimpiadă, Crâsnic s-a concentrat pe antrenorat, unde a avut un succes remarcabil. „Am crescut sportivi care până la urmă au ajuns la clubul Dinamo București, unii, iar alții la CCA, adică Steaua”, a spus el.

Primul său succes major ca antrenor a venit la Olimpiada de la Roma din 1960, unde a fost antrenorul lui Dumitru Pârvulescu, care a câștigat aurul olimpic, Ion Cernea, care a obținut argintul, și Ion Tăranu, care a luat bronzul.

Un mentor pentru generații de sportivi

De-a lungul carierei sale de antrenor, Ioan Crâsnic a continuat să formeze sportivi de top, contribuind la succesul României în luptele internaționale. La vârsta de 95 de ani, el rămâne o figură respectată și admirată în lumea sportului, exemplificând dedicarea și pasiunea pentru lupte.

Povestea lui Ioan Crâsnic este o dovadă a determinării și rezilienței, arătând cum, chiar și în fața adversităților politice și personale, un om poate lăsa o moștenire durabilă și inspirațională.