Povestea singurei basarabence admisă în 20 de ani la Academia Imperială de Arte Frumoase din Sankt Petersburg

Publicat: 29 ian. 2022, 06:00, de Puterea.ro, în LIFESTYLE , ? cititori
Povestea singurei basarabence admisă în 20 de ani la Academia Imperială de Arte Frumoase din Sankt Petersburg

Bucureștiul găzduiește, de anul trecut și până pe 28 februarie anul acesta, o expoziție mai mult decât interesantă, ce include zeci de picturi, realizate în stilul şcolii de la Sankt Petersburg. Dar care este povestea?

„Punctul central” al acestei expoziții, organizată la Galeria Kulterra, îl constituie încoronarea Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria – o pictură înaltă de trei metri şi lată de patru. Opera îi aparţine tinerei pictoriţe Elena Bria, care a adus și alte zeci de picturi, realizate în stilul şcolii de la Sankt Petersburg. Născută în 1992 la Chișinău, Elena a absolvit Academia Imperială de Arte din Sankt-Petersburg, Rusia, în 2018, fiind prima studentă basarabeancă admisă la academie în decursul ultimilor 20 de ani. Ea s-a remarcat la lucrarea de licență pictând tocmai , „Încoronarea de la Alba-Iulia a regelui Ferdinand I şi a reginei Maria”.

Părinții ei sunt ambii sportivi-campioni: Mama, Nadejda Bria este din 2008 antrenoarea lotului național de biatlon, iar tatăl ei, Petru Bria, a fost fondatorul Federației de Biatlon din Republica Moldova în 1992. Ulterior a fost președintele federației, iar din 2018 este secretarul general. În Sankt-Petersburg, Elena a ajuns prima oară când avea 18 ani. A urmat un an de pregătire intensă înainte, pentru că la admiterea la Academia Imperială de Arte concurența era acerbă. Printr-un demers instituțional și diplomatic, de parteneriate bilaterale între Rusia și statele membre CSI, a putut candida la concursul de admitere pe un loc ce revenea Republicii Moldova. Cât despre Încoronare, „am executat-o, în anul 2018, pentru Centenarul Marii Uniri. Am ales această temă pentru că sărbătoreşte, într-un fel, măreţia Casei Regale pentru că au făcut lucruri foarte importante pentru dezvoltarea culturii, naţiunii, statului român. Şi am considerat eu că ar fi un gest foarte frumos, mai ales că eram la Sankt Petersburg şi eu fiind basarabeancă voiam să ştie şi ei rădăcinile Basarabiei„, spune Elena Bria.

Pentru Regină a pozat prietena ei cea mai bună

Pasionată de pictură de când era copil, Elena se inspiră pentru realizarea operelor din natură, dar şi din experienţe ale vieţii. După primii doi ani de studii, Elena a ales, din anul III, specializarea pictură de șevalet, adică pictură clasică – pentru care a studiat intens și anatomia umană. Trebuia să cunoască la perfecție sistemul osos și cel muscular, pentru a înțelege cum funcționează anumite grupe de mușchi și a ști cum redau aceștia un anumit tip de expresie facială, care urmează să fie pictată. Când era în anul V, un curator american a fost la academia de pictură din Sankt-Petersburg, pentru a descoperi tinere talente. A remarcat picturile Elenei și i-a selecționat 80 de tablouri pentru a fi trimise peste ocean. În 2017, tablourile au participat la două expoziţii în America, iar în 2019 a plecat chiar ea acolo, la invitaţia unei galerii, la care expuneau pictori din Republica Moldova şi din România

Iubesc sa trăiesc, oamenii, pădurea, marea, toate lucrurile frumoase. Mereu fac accentul pe ochi, sunt oglinda sufletului”, mai explică Elena Bria. Pe lângă portrete, artista a pictat şi peisaje, în comuna Fundata din Brașov.

Aproximativ 4 ani a lucrat Elena pentru realizarea schiţelor şi a picturii în forma finală cu încoronarea Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria. Pentru a găsi toate personajele, Elena a făcut un casting. „Lucrez doar din natură şi de aia e o provocare. Pentru că trebuie să găseşti în viaţa reală o persoană cu urechile ca ale regelui, o persoană cu sprâncene ca ale regelui. Pentru rege au pozat şase oameni, cineva a pozat pentru urechi, cineva pentru barbă, cineva pentru freză. A fost şi un domn care mi-a pozat pentru corp, cineva pentru mâini„, a dezvăluit Elena Bria pentru Antena 3. Pentru regină a pozat prietena ei cea mai bună, iar publicul din planul secundar este reprezentat de colegii de la academie.

Cele 35 de opere ale expoziţiei pot fi admirate la Galeria KJulterra până pe 28 februarie, de luni până vineri între orele 12 şi 18, iar în weekend între orele 12-16. Intrarea este liberă.