Poziția oficială a Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor față de noua tulpină de coronavirus

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) atrage atenția că noua tulpină de coronavirus este mai ușor transmisibilă. Momentan nu s-a dovedit științific că noua tulpină ar fi mai severă sau mai periculoasă.

Conform poziției ECDC, preluată de EFE și Agerpres, în urma analizelor s-a stabilit un potenţial estimat de creştere a ratei de reproducere (R) cu 0,4 şi o transmisibilitate cu 70% mai mare în comparaţie cu celelalte tulpini.

„Nu există nicio indicaţie în acest moment privind o severitate a infecţiei asociată cu noua mutaţie”, a precizat într-un comunicat agenţia cu sediul în Stockholm.

Conform ECDC, sunt efectuate studii pentru a se stabili eficacitatea vaccinurilor existente asupra noii tulpini.

„Mai multe alte ţări au semnalat OMS alte variante care cuprind unele dintre schimbările genetice ale variantei britanice”, în special o mutaţie denumită „N501Y”, a anunţat şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Noua tulpină de coronavirus a apărut în Regatul Unit și s-a transmis în Danemarca, Olanda și în Italia.

„În condiţiile în care în prezent nu există dovezi suficiente care să indice amploarea cu care noua variantă a virusului se răspândeşte în afara Regatului Unit, sunt necesare eforturi specifice pentru a preveni şi controla răspândirea acestuia”, recomandă ECDC.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...