Prăbușire spectaculoasă a prețurilor caselor de lux pe litoral: Reduceri de până la 75% din cauza schimbărilor climatice

Publicat: 16 iun. 2024, 22:01, de Vlad Stefan Orjan, în Imobiliare , ? cititori
Prăbușire spectaculoasă a prețurilor caselor de lux pe litoral: Reduceri de până la 75% din cauza schimbărilor climatice

Imobiliarele de lux de pe plajele din Statele Unite se confruntă cu o scădere dramatică a valorilor, înregistrând reducerea prețurilor cu până la 75% din cauza impactului schimbărilor climatice. O tendință alarmantă care afectează proprietățile din California, Long Island, New York și Nantucket, Massachusetts.

Potrivit datelor CNBC, o casă de lux din Nantucket, listată inițial pentru puțin peste 2 milioane de dolari vara trecută, a fost vândută în 2024 la doar 600.000 de dolari. Această sumă echivalează aproximativ cu prețul unui apartament în multe orașe din România. De vină sunt schimbările climatice care produc efecte în lanț într-un ritm mai rapid decât s-a anticipat. Este vorba despre furtuni violente care apar în zone liniștite, despre creșterea nivelului mării care reduce suprafața unor plaje și inundă proprietățile și despre prăbușirea unor porțiuni de coastă.

Expertiza climatică a făcut ca proprietățile de pe litoral să devină din ce în ce mai puțin atractive, cumpărătorii fiind reticenți în fața riscurilor asociate inundărilor și altor fenomene extreme. Specialiștii avertizează că tendințele negative nu par să se oprească aici, cu previziuni care indică continuarea impactului negativ al schimbărilor climatice asupra sectorului imobiliar. Această evoluție reprezintă o povară suplimentară pentru piața imobiliară, cu efecte economice semnificative și incertitudine pentru proprietarii și investitorii din domeniul imobiliar de lux.