Praful în ochi… din carburanți

Pentru a distrage atenția de la creșterea galopantă a prețurilor la carburanți, energie electrică, gaze și alimente, actuala coaliție de guvernare PSD-PNL-UDMR, cu binecuvântarea președintelui Klaus Iohannis, aruncă periodic în spațiul public fumigene.

Adică praf în ochii românilor cam cum a fost în 1989, când Ion Caramitru spunea ”Mircea (nr. Mircea Dinescu), fă-te că lucrezi”. Și în această primăvară-vară, guvernanții l-au plagiat din greu pe Ion Caramitru și au dat cu mult praf în ochii românilor, fapt pentru care foarte mulți dintre ei au ajuns să nu mai vadă nimic dincolo de bara din față și nici măcar să zărească luminița de la capătul tunelului.

Timp de câteva luni, liderii PSD, PNL și UDMR au mimat că se ceartă pentru prețul carburanților, în timp ce acesta creștea mai ceva decât coca de la cozonaci, ajungând la 10 lei litrul. ”Obosiți” de atâta muncă și de ”grija” pentru buzunarul românului de rând, au anunțat cu mare fast că prețul la carburant se reduce cu 50 de bani pe litru.

Breaking news! Ce triumf, ce mare realizare, ce performanță! Doar vrăjeală ieftină de adormit copiii. Dacă se reducea prețul la carburant cu 50 de bani, când litrul era 4,5 lei, era chiar o realizare. Dar, la 9-10 lei litrul de motorină și benzină, 50 de bani reprezintă o frecție la un picior de lemn.

Însă, dacă actualei coaliții de guvernare îi păsa de buzunarul românului, reducea acciza la carburanți și scotea, atenție, măcar TVA de la acciza carburanților. Prin două exemple ne vom da seama cam cu cât este buzunărit românul când alimentează la pompă. În urmă cu câteva luni, Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale a achiziționat diverse produse pentru constituirea stocurilor, printre care care și cantități mari de motorină și benzină.

Prețul a fost, atenție, de 2,64 de lei/litru la motorină și 2,58 lei/litru la benzină. Ulterior, pe 25 mai 2022, Guvernul a emis Hotărârea nr. 694/2022 privind aprobarea scoaterii din rezervele de stat şi acordarea de către România a unui ajutor umanitar extern de urgenţă, cu titlu gratuit, pentru Republica Ucraina, pentru protecţia populaţiei refugiate în contextul escaladării conflictului de pe teritoriul ucrainean.

Astfel, prin acea hotărâre au fost scoase din rezervele de stat un număr de 20 de produse în valoare totală de 9.815.369,37 de lei, fără TVA. Printre cele 20 de produse donate Ucrainei s-a numărat 1.026 de tone de benzină și 974 tone de motorină. Numai că prețul benzinei a fost de 4 lei/litru, fără TVA, iar al motorinei de 5 lei/litru fără TVA.

Asta ar însemna că la pompă, prețul benzinei, cu TVA, putea fi de 4,76 lei/litru iar al motorinei de 5.95 lei/litru. Numai că, în realitate, Guvernul și coaliția de guvernare l-a plagiat pe Adam Smith care susținea că ”Arta pe care un guvern o învață cel mai repede este aceea de a le lua oamenilor banii din buzunar”, adică, mai direct, Guvernul are două brațe: unul lung, care care ia de la toată lumea, și unul scurt, cu care dăruiește celor apropiați!

2 COMENTARII

 1. Salvarea vine de la acei 50 de bani? Care este cea mai bună parte din viața cuiva?

  De ce Marte este mai fierbinte decât Pământul, chiar dacă este mai departe de Soare?
  Temperatura medie este de -81 de grade F. Cea mai caldă vara pe care o devine lângă ecuator este de aproximativ 70 de grade F, iar cea mai rece în timpul iernii la poli scade la -220 de grade F.

  In fapt care este matematica al omului corupt?

 2. Care este probabilitatea ca un pod să cadă peste tine când conduci pe sub el?
  Scuza femeilor de ce există o prăbușire a natalității în ciuda mitei generoase dată experimental de către stat?
  Vântul schimbării în România suflă chiar drept?
  Când conduceți pe dreapta, nu treceți ilegal linia continua… care oricum este deja vândută samsarilor .
  Dacă sufletul există înainte de viață și continuă după, ce rost are să trăiești în România?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...