Prahova: Ministrul Vasile Dîncu a participat la sărbătorirea a 110 ani de existenţă a Colegiului Militar de la Breaza

Publicat: 03 iun. 2022, 16:45, de Aurel Drăgan, în SOCIAL , ? cititori
Prahova: Ministrul Vasile Dîncu a participat la sărbătorirea a 110 ani de existenţă a Colegiului Militar de la Breaza

Colegiul Naţional Militar „Dimitrie Cantemir” de la Breaza este o unitate de învăţământ militară etalon pentru Armata României, cu performanţe la competiţii naţionale şi în parteneriate internaţionale, a afirmat ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, în cadrul ceremoniei organizate vineri pentru sărbătorirea a 110 ani de la înfiinţarea instituţiei.

„Sunt mândru că astăzi vă stau alături în dublă calitate, cea de ministru al Apărării şi cea de profesor. Colegiul Naţional ‘Dimitrie Cantemir’ este etalon pentru Armata României, generaţii întregi de lideri militari absolvindu-l. Acum este rândul dumneavoastră de a duce mai departe această emblemă. Nu este uşor, dar disciplina şi programele studiilor sunt ingredientele cele mai importante ale unei cariere militare de excepţie. Şi încă un argument: de-a lungul existenţei, Colegiul a dat ţării circa 13.500 de absolvenţi, a căror reuşită confirmă şi consolidează valoarea acestui aşezământ militar de învăţământ, cultură şi educaţie. Apreciez faptul că echipa Colegiului, alături de corpul profesoral a pus o amprentă proprie, originală, fie că vorbim de aspecte organizatorice, de programe de educaţie sau de programe vocaţionale. Vă felicit cu această ocazie, reiterând faptul că veţi găsi în mine, mereu, un partener de dialog şi un sprijin. Rezultatele elevilor certifică întotdeauna managementul exemplar care se face în educaţie, iar Colegiul ‘Dimitrie Cantemir’ are un portofoliu impresionant de participări la competiţii naţionale şi la performanţe notabile în Programul Erasmus precum şi în parteneriate internaţionale”, a declarat Vasile Dîncu.

Ministrul Apărării a punctat că este mândru de faptul că tot mai mulţi elevi aleg cariera militară şi i-a îndemnat pe tineri să continue această carieră.

„Ca ministru al Apărării, m-a preocupat din prima mea zi de mandat ceea ce sistemul educaţional militar poate oferi societăţii noastre şi sunt mândru că tot mai mulţi elevi aleg cariera militară. Sunt în contact permanent cu comandanţii sistemului militar de învăţământ pentru a găsi soluţii adaptate mediului educaţional, care se află într-o permanentă schimbare, aşa cum se schimbă şi societatea în fiecare clipă, zi de zi, an de an. Legătura între generaţii este cea care dă sens trăiniciei spiritului cantemirist, care este o flacără mereu aprinsă , generatoare de tinere vlăstare cu dragoste de neam şi ţară. Nu vă opriţi din acest drum, indiferent de greutăţile pe car ele întâmpinaţi! Nimeni, vreodată, nu a spus că va fi uşor într-o carieră. Însă satisfacţia de la final este foarte importantă şi poate mai importantă decât satisfacţia este, cum spunea un poet, drumul până la performanţă”, a adăugat ministrul.

Vasile Dâncu i-a îndemnat pe elevi să-şi urmărească idealul şi să-şi construiască viitorul pe care şi-l doresc.

„Este nevoie de un ideal, este nevoie de a urmări un proiect pe care trebuie să ţi-l faci încă de tânăr. De aceea, cea mai mare valoare pe care voi, adolescenţii de astăzi, o aveţi faţă de noi ceilalţi este visul. Este visul de a deveni ceva, cineva. Viaţa este complicată şi nu face cadouri. Să nu credeţi că visul se poate îndeplini automat, să nu credeţi că visul se poate îndeplini fără muncă şi fără jertfă, cum spunea poetul nostru naţional. Este nevoie de implicare, uneori de sudoare, alteori este nevoie de sânge pentru asta. De aceea vă îndemn să fiţi atenţi la visul vostru, să încercaţi să vă protejaţi visul, nu-l lăsaţi deoparte”, a afirmat ministrul Apărării.

Ministrul Vasile Dâncu a subliniat importanţa unor valori precum identitatea, aparteneţa şi mândria de a fi român.

„Astăzi nu mai este la modă să vorbeşti despre patrie, despre valorile cele mai importante, care sunt apartenenţa, identitatea, mândria de a fi român, mândria de a face ceva pentru ţara ta, pentru patria ta. Trăim o modă, probabil, care va trece foarte repede, ne dăm seama acum, în condiţiile acestea de război în zonă, cât de importantă este propria ta identitate, propria ta patrie. Vedem că trebuie să lupţi pentru asta. Aveţi un noroc fantastic, pentru voi devine vocaţie ceea ce pentru noi, ceilalţi este o datorie. Toţi civilii trebuie să se lupte, în fiecare zi, fiecare la locul lui pentru ca patria lui să câştige zi de zi în istorie, să fie mai înfloritoare, să producă mai mult pentru generaţiile care vin. (…) Uitaţi-vă la popoarele din jur şi o să înţelegeţi că valorile patriotismului nostru, poate că vremelnic, scurt timp, uitate, istoria noastră, sunt izvoare de inspiraţie pentru noi toţi, pentru fiecare dintre noi. Vă puteţi distinge în viitor prin a servi această valoare importantă, care este solidaritatea colectivă, să fii împreună cu ceilalţi. (…) S-ar putea să simţiţi câteodată că patria nu este recunoscătoare pentru ceea ce faceţi. Ne luptăm şi astăzi pentru ca societatea să recunoască întru totul datoriile care le are faţă de Armata Română, are datorii importante şi societatea înţelege acum că trebuie să şi le plătească. Dar dincolo de datoriile societăţii, ceea ce faceţi voi, ceea ce o să faceţi voi în viitor este foarte important pentru propria voastră identitate”, a conchis ministrul Apărării.

Colegiul Naţional Militar „Dimitrie Cantemir” de la Breaza continuă tradiţia Liceului Militar „Nicolae Filipescu” de la Mănăstirea Dealu, a cărui piatră de temelie s-a pus în ziua de 4 iunie 1912. Colegiul este un reper al sistemului educaţional românesc ce îşi păstrează direcţiile fundamentale ale devenirii sale prin activitatea educaţională de excepţie, recunoscută atât prin calificativul „Excelent” obţinut la evaluarea externă a Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar, prin titlul de „colegiu naţional” obţinut în anul 2014, cât şi prin certificatul de „Şcoală Europeană” obţinut pentru a treia oară consecutiv (2012, 2015, 2018).