Prefectul Capitalei, Alin Stoica, dă în judecată Primăria București

Alin Stoica acuză Primăria Municipiului București și primăriile de Sector că nu au scos posturile de conducere din instituțiile subordonate la concurs și au numit prin detașare persoane care să le conducă.

Inclusiv Nicușor Dan este acuzat că a numit persoane la conducerea Administrațiilor dintre consilierii personali sau ai primăriei. Ce scrie Alin Stoica pe Facebook:

„Referitor la detașări, câteva informații și precizări, pentru o corectă informare:

1. Care a fost acțiunea? De mai mult timp, Prefectura a transmis către toate primăriile din București (cele 6 sectoare și PMB) o adresă de îndrumare prin care se exprima poziția în legătură cu practica detașării consilierilor primarilor pe posturi în aparatul administrativ, fie în aparatul primăriilor, fie în instituțiile subordonate (e.g. Administrația Crematoriilor, Administrația Străzilor).

2. Care este motivul? Conform Programului de Guvernare, se urmărește depolitizarea administrației și instituțiilor publice. Practica de a aduce în instituții personal (în special de conducere, dar nu numai – vezi Apele Române) din cadrul aparatului de partid, doar pe considerentul că este loial demnitarului, este păguboasă pentru stat, slăbind instituțiile publice. Totodată, legea prevede că orice post vacant să fie ocupat prin concurs sau examen, iar legea trebuie respectată, pentru a ne asigura că posturile sunt ocupate de oameni bine pregătiți, cu experiența și abilitățile necesare postului.

3. Ce am cerut primarilor? Să revină asupra măsurii de detașare și să scoată posturile la concurs, pentru a permite o selecție corectă. În cazul în care nu puteau rămâne cu postul vacant până la ocuparea prin concurs, pot fi numiți pe funcție temporar, până la finalizarea concursului, oameni care îndeplinesc cerințele postului.

4. Ce au răspuns primăriile? O parte dintre primării au înțeles să revină asupra măsurii detașării consilierilor primarilor, intrând, din punctul meu de vedere, în legalitate. Alte primării nu au răspuns încă. Primăria Municipiului București a răspuns că este legală metoda aceasta.

5. De ce am acționat în instanță PMB? Pentru că, în urma corespondenței oficiale și a discuțiilor directe, a ales să continue practica de a detașa consilierii primarului pe posturi din aparatul de specialitate.

6. De ce am atacat această detașare și nu altele? Pentru că este cea făcută după ce a avut loc corespondența oficială. Vor urma și celelalte detașări, din toate primăriile.

7. Este ceva politic la mijloc? Da, aplicarea Programului de Guvernare.”

Problema este însă că practica este legală, chiar dacă nu respectă programul de guvernare. Aceasta înseamnă că demersul membrului USR PLUS nu va avea și succes în instanță.

Mai mult decât atât, prefectul USR Plus atacă inclusiv numirile care sunt menite să înlocuiască oamenii numiți de Gabriela Firea în mandatul anterior de primar. Cum este cazul Administrației Străzilor, unde cel care era în funcția nu semna nimic, ceea ce însemna că niciun primar de sector nu se putea apuca de reparat străzi și astupat gropi.

Dacă s-ar fi făcut concurs, reparațiile străzilor s-ar fi amânat câteva luni, ceea ce nu ar fi fost bine pentru nimeni. Dar reprezentantul USR Plus preferă să îl atace pe Nicușor Dan, probabil pentru că nu dă administrarea spitalelor din București pe mâna viceprimarului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Austria este una dintre țările care se opune ca România să adere la spațiul Schngen SURSA FOTO: https://www.schengenvisainfo.com/

Ce a cerut Austria ca România să intre în Spațiul Schengen

Refuzul categoric al Austriei de a intra România în Spațiul Schengen ascunde o mulțime de interese economice și financiare uriașe. Potrivit informațiilor noastre provenite din...