Premieră în diplomația românească: Ambasadorul României la Bruxelles, fără ORNISS

Pe 12 iulie 2019, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de acreditate a Andreei Păstârnac în calitate de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Regatul Belgiei.

La aceea vreme, numirea acesteia ca ambasador la Bruxelles a surprins pentru că ajungea la acest post din funcția de consilier al premierul Viorica Dăncilă, după ce timp de un an de zile, între 2017 și 2018 fusese ministru pentru Românii de Pretutindeni în guvernarea PSD Dragnea. Însă, săptămâna trecută, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a fost informat pe canale oficiale că Andreea Păstârnac trebuie chemată în țară de la Bruxelles pentru că i s-a retras accesul la documente clasificate, adică, mai direct, i s-a luat certificatul ORNISS (Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS).

Motivul oficial este acela „de mari deficiențe în activitatea diplomatică”, dar, neoficial, pentru că a creat haos în activitatea ambasadei și tensionat relațiile diplomatice cu alte state. Este primul ambasador al României din străinătate căruia i se retrage ORNISS-ul fiind la post în țara respectivă. Trebuie precizat că Andreea Păstârnac a ajuns în Ministerului Afacerilor Externe, în 2001, pe vremea cabinetul Adrian Năstase și ca urmare a unei relații de rudenie cu familia acestuia. Ulterior, între 2006 și 2011 a fost ambasadorul al României În Cipru, iar între 2013 și 2017 ambasador în Israel.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole