Premieră în lume: țara în care legile nu mai ies din pix, ci… din inteligența artificială
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2024/04/New-Project-2024-04-08T093138.598.jpg)
În Emiratele Arabe Unite legile vor fi redactate prin inteligența artificială, așadar, gata cu foaia și pixul. Va fi prima țară din lume care folosește AI pentru a elabora legislația națională.
Noul ajutor pentru scrierea legilor – inteligența artificială
Emiratele Arabe Unite doboară recordul în noua eră a guvernării. Va fi prima țară din lume în care inteligența artificială înlocuiește pixul și foaia pentru redactarea legislației. Autoritățile de la Abu Dhabi au anunțat înființarea unui birou în acest sens. Este vorba despre Regulatory Intelligence Office (Biroul pentru Inteligență Reglementară).
Instituția va asista în redactarea, revizuirea și modernizarea legilor federale și locale prin intermediul unui sistem AI. De asemenea, în 2017, Emiratele au fost din nou centrul unei premiere în lume. Aici, a fost denumit un minsitru al inteligenței artificiale.
Noul birou va contribui la eficientizarea procesului legislativ, reducerea birocrației și creșterea preciziei în redactarea cadrului legal. Planul face parte dintr-un efort mai larg de digitalizare a administrației publice, cu scopul de a face actul guvernării mai rapid și mai eficient, conform The Telegraph.
De asemenea, sistemul AI va fi responsabil și pentru generarea hotărârilor judecătorești și a altor acte administrative.
„Acest nou sistem legislativ, bazat pe inteligență artificială, va schimba modul în care creăm legi, făcând procesul mai rapid și mai precis,” a declarat șeicul Mohammed bin Rashid al-Maktoum, potrivit sursei citate.
Estimările globale indică faptul că, până în 2030, piața AI ar putea ajunge la o valoare de 15,7 trilioane de dolari. Totodată, folosirea acestor tehnologii ar putea reduce costurile guvernamentale cu până la 50%.
Vezi și: Şeful Apple caută inteligenţă artificială în China
30% din programarea Microsoft, scrisă cu AI
Mark Zuckerberg a întrebat, în cadrul evenimentului LlamaCon, cât din codul Microsoft este generat astăzi de inteligență artificială. CEO-ul Microsoft a prezentat cifra și a spus că firma a văzut rezultate mixte în codul generat de inteligență artificială în diferite limbaje, cu mai multe progrese în Python și mai puțin în C++.
Directorul de tehnologie al Microsoft Kevin Scott a spus, anterior, că se așteaptă ca „până în anul 2030, 95% din tot codul să fie generat de AI”, conform Business Insider.