Premieră la pelerinajul de la moaștele Sfintei Parascheva: Mai mulți jandarmi decât pelerini prezenți

Joi, la pelerinajul de la moaștele Sfintei Parascheva a fost înregistrată o premieră. În curtea Catedralei Mitropolitane din Iași au fost prezenți anul acesta mai mulți jandarmi decât pelerini.

De asemenea, este pentru prima dată când baldachinul, amplasat în curtea interioară, stă gol de două zile, şi neîmpodobit şi fără racla Sfintei, scrie ziaruldeiasi.ro.

Se pare că mesajul autorităţilor a fost înțeles de pelerini. Joi, niciun grup mare organizat nu a venit cu autocarul la Iaşi, deşi ieri a fost prima zi de pelerinaj.

Dezbaterile pe tema pelerinajului continuă între Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi Prefectură.

Marţi seară, reprezentanţii MMB au anunţat că au informat Prefectura că nu vor să mai organizeze sărbătoarea în intervalul 8 – 15 octombrie, ci se vor limita la hramul din data de 14 octombrie, cu slujba ţinută pe pietonal.

Cu toate astea, în cursul zilei de astăzi Mitropolia a trimis o adresă oficială către toţi membrii Consiliului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în care a solicitat modificarea punctului 4 din ultima hotărâre, cea care prevede că pelerinii nu au voie să atingă racla.

Mitropolia se angajează că vor fi luate măsuri de prevenţie sanitară la raclă, urmând să fie montat un plexiglas care urmează să fie dezinfectat o dată pe oră şi pe care pelerinii să îl poată atinge.

Mitropolia a mai cerut ca CJSU Iaşi să discute la nivel naţional pentru abrogarea Hotărârii nr. 47 / 05.10.2020, prin care era restricţionat accesul pelerinilor din alte localităţi la o sărbătoare religioasă, mai ales în contextul în care aceştia susţin că şi-au modificat programul de la Iaşi şi, astfel, riscul de a se crea o aglomeraţie a scăzut.

Reprezentanţii CJSU au trimis solicitarea Mitropoliei către Consiliul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, pentru a obţine un punct de vedere cu privire la posibila abrogare a Hotărârii.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole