Premieră mondială: Irlanda adoptă o nouă etichetare a sticlelor de băuturi alcoolice

Irlanda ar putea fi prima țară din lume care impune o etichetare a băuturilor alcoolice care previne consumatorul în privința pericolelor asupra sănătății.

Această măsură trebuie să intre în vigoare în 2026, așa cum a aprobat Parlamentul irlandez. Se pare că și Uniunea Europeană trebuie să urmeze acest exemplu.

„Credem că toți consumatorii ar trebui să cunoască efectele alcoolului, inclusiv detaliile privitoare la riscuri…De asemenea, dorim ca și Comisia europeană să publice o revizuire a legislației cât mai curând posibil”, explică Ray Walley, vicepreședinte al Comitetului Permanent al Medicilor Europeni.

Ambalajele băuturilor alcoolice vor oferi informații-avertisment privind nivelul caloriilor, procentajul de alcool, riscurile legate de cancer, boli hepatice, riscurile în perioada sarcinii. Această măsură deja provoacă neliniștea producătorilor de alcool.

Aproape 1% din PIB-ul Uniunii Europene este consacrat alcoolului.

În 2021, gospodăriile din Uniunea Europeană au cheltuit 128 de miliarde de euro pe  băuturi alcoolice, țări ca Letonia, Estonia și Polonia fiind în fruntea acestei liste.

Dr. Carina Ferreira-Borges, consilier regional pentru alcool, droguri ilicite și sănătatea în închisori, în Biroul regional OMS pentru Europa, precizează că aceste măsuri au un impact asupra reducerii mortalității și a creșterii speranței de viață, care sunt influențate de consumul de alcool. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole