Premieră națională: Tratament intervențional cu pompă cardiacă percutană de nouă generaţie la SCJU Târgu Mureș 

Clinica de Cardiologie de la Spitalul Clinic de Urgență (SCJU) din Târgu Mureș este prima unitate medicală din țara noastră care efectuează tratament intervențonal printr-o pompă cardiacă percutantă în cazul pacienților cardiovasculari cu risc foarte ridicat.

Astfel, prin introducerea acestei metodologii, Clinica de Cardiologie se înscrie în rândul unităţilor de elită pe plan european în tratamentul pacientului cardiovascular.

„Clinica de Cardiologie din cadrul SCJU Târgu Mureş a demarat, joi, 2 februarie, programul de asistare mecanică circulatorie a tratamentului intervenţional complex, la pacienţii cardiovasculari cu risc foarte înalt. În cursul dimineţii, s-au efectuat primele două astfel de proceduri complexe, care au constat în plasarea în inimă, pe cale percutană, a unor pompe de suport mecanic circulator (iVAC 2L System), cu rolul de a facilita procedurile cu risc foarte înalt. Acestea pompează sângele din ventricul în aortă, în sincron cu ritmul natural al pacientului, permiţând desfăşurarea intervenţiei cu un back-up circulator, care asigură stabilitatea hemodinamică în cursul intervenţiei de revascularizare complexă”, a explicat şefa Clinicii de Cardiologie de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş, prof. univ. dr. Theodora Benedek, într-un comunicat de presă.
În cazul primilor pacienți, considerați până acum inoperabili, procedura s-a realizat pe cale intervențională, prin abord femoral, fără anestezie generală.  

Ambii pacienți se simt bine și urmează să fie externați.

„Cei doi pacienţi care au beneficiat de aceste intervenţii, consideraţi până acum inoperabili, sufereau de afectare tricoronariană severă şi de trunchi principal, cu multiple comorbidităţi. Practic, prin introducerea acestei acestei tehnici în premieră, pacienţii au primit o a doua şansă la viaţă. Prof. dr. Benedek Imre, operatorul principal care a efectuat şi coordonat intervenţiile şi, totodată, preşedinte al grupului de lucru al acţiunii prioritare pentru Infarct Miocardic Acut a Ministerului Sănătăţii, este şi cel care a introdus această metodologie în România, prin modificarea legislaţiei AP-IMA, ce a permis achiziţionarea dispozitivelor amintite, care ajută la salvarea unor cazuri extrem de complexe. Costurile unei proceduri se ridică la peste 10.000 euro, fiind decontate de către Ministerul Sănătăţii. (…) Ambele intervenţii au decurs bine, iar pacienţii se simt bine şi vor fi externaţi în circa 3 zile. Mulţumesc întregii echipe de medici şi cadre medii ale clinicii, care au asigurat desfăşurarea în condiţii optime a acestor proceduri, primele de acest gen pe plan naţional”, a precizat prof. univ. dr.Theodora Benedek.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...