Premieră: O echipă de la Cambridge a descoperit cauza evoluției rapide a maladiei Alzheimer

Publicat: 02 nov. 2021, 16:22, de Magda Marincovici, în Sănătate
Premieră: O echipă de la Cambridge a descoperit cauza evoluției rapide a maladiei Alzheimer

În premieră, o echipă de la Universitatea Cambridge a constatat că maladia Alzheimer se manifestă de la început în mai multe regiuni din creier, aceasta fiind una dintre cauzele evoluției rapide a bolii, anunță Topsante.

Cercetătorii britanici de la Universitatea Cambridge au pus la punct un model matematic care explică evoluția rapidă a maladiei Alzheimer în creierul uman. De asemenea, ei au descoperit că boala nu  afectează doar o singură zonă a creierului: plăcile de proteine tau și beta-amiloide care provoacă boală se acumulează simultan în mai multe zone ale creierului.

Reacție în lanț, de la debutul bolii

Pentru acest studiu, cercetătorii au folosit eșantioane prelevate din creier post-mortem de la pacienți afectați de maladia Alzheimer și probe scanate de la pacienți vii, pentru a analiza agregarea proteinei tau în creier.

Noi credeam că maladia Alzheimer se dezvoltă similar multor forme de cancer și că agregatele toxice se formau într-o zonă a creierului și apoi se răspândesc”, spune dr. Georg Meisl, principalul autor al studiului.

Dar noi am descoperit că atunci când boala se declanșează, sunt deja agregate în mai multe zone ale creierului și deci a încerca stoparea răspândirii de la o zonă la alta nu este ceea ce trebuie făcut pentru a încetini evoluția bolii”, adaugă acesta, sperând că această descoperire ar putea contribui la dezvoltarea de noi tratamente.

Ce știu europenii

Asociația Europeană pentru Alzheimer, care militează pentru depistarea precoce a bolii, a lansat o amplă anchetă cu privire la informațiile pe care le au europenii despre această afecțiune.

Ancheta arată că 4 europeni din 10 ignoră faptul că maladia Alzheimer poate fi letală și că aceiași europeni plasează  totuși această afecțiune, după cancer și la egalitate cu accidentul vascular cerebral, printre bolile cele mai grave.