Premieră! PIB-ul pe cap de locuitor ajunge la 20.000 de euro! Anunțul, făcut de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș

Publicat: 14 feb. 2024, 07:15, de Filon Stan, în ECONOMIE , ? cititori
Premieră! PIB-ul pe cap de locuitor ajunge la 20.000 de euro! Anunțul, făcut de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a făcut publică o informație care arată că economia României nu ar sta atât de rău precum se credea. Este prima dată când Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor ajunge la 20.000 de euro!

Informația a fost adusă de ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, care a postat un mesaj pe Facebook prin care a vorbit despre investițiile din România! Acesta a făcut referire și la sumele pe care România dorește să le atragă din fonduri europene, în 2024.

„Anul acesta în care înregistrăm o premieră, anume că PIB-ul pe cap de locuitor ajunge la 20.000 euro, cheltuielile destinate investiţiilor se situează la aproximativ 120 miliarde lei, peste 7% din PIB. În acest moment, unul dintre obiectivele principale este să păstrăm un echilibru la nivel macroeconomic şi să ne concentrăm pe cofinanţarea proiectelor europene. Pentru 2024, am prognozat să atragem peste 10 miliarde euro dar şi să realizăm o corelare a programelor de investiţii pentru dezvoltarea comunităţilor locale cu programele de finanţare din bani europeni”, a scris ministrul Finanţelor, pe pagina sa de Facebook.

Ministrul Finanţelor a participat marţi la a 27-a Sesiune Ordinară a Adunării Generale a Asociaţiei Comunelor din România, ocazie cu care a vorbit despre buget. Boloș a arătat că bugetul total al comunelor din România a crescut de la 9,2 miliarde lei la 9,5 miliarde de lei.

„Am avut astăzi ocazia să vorbesc cu primarii de comune din toate regiunile ţării şi am profitat de moment pentru a le mulţumi. Finalul lui 2023 a fost unul greu pentru ei, în care au avut un rol vital în acest proces în care am arătat că, înainte de toate, statul poate face primul pas pentru stabilizarea deficitului bugetar, prin eficientizarea calitativă a cheltuielilor banilor românilor. Eforturile lor se traduc prin posibilitatea de a continua investiţiile din Politica de Coeziune şi PNRR, fie că vorbim de autostrăzi, şcoli, spitale sau reţeaua de apă şi canalizare”, a subliniat Marcel Boloş.

Boloș a mai precizat că bugetul de investiții pentru îmbunătățirea condițiilor de locuire, prin programul Anghel Saligny, va crește spectaculos. Dacă în anul 2023 acesta era de 1,9 miliarde de lei, în anul 2024 vor fi investiți 4,6 miliarde de lei. Mai exact, vor i modernizați 2.250 km de drumuri, vor fi instalate 150.000 de branşamente individuale la apă-canalizare şi vor fi 8.397 de branşamente individuale noi la reţeaua de gaze naturale.