Premierul Marcel Ciolacu se pregătește de remaniere. Ce se află în spatele acestei mutări

Publicat: 26 feb. 2024, 14:25, de Viorela Pitulice, în ACTUALITATE , ? cititori
Premierul Marcel Ciolacu se pregătește de remaniere. Ce se află în spatele acestei mutări

Actuala echipă guvernamentală ar urma să fie remaniată în scurt timp, astfel încât miniștrii care doresc să candideze la alegerile locale sau europarlamentare să o poată face fără să mai fie în funcție. Premierul Marcel Ciolacu pregătește o mișcare în acest sens, în condițiile în care demnitarii de acum sunt cap de listă în multe dintre cazuri.

Remanierea guvernamentală luată în calcul de Marcel Ciolacu ar urma să aibă loc, deoarece în coaliție s-ar fi căzut de acord ca niciun ministru care dorește să candideze la alegerile locale sau europarlamentare să nu o facă fiind încă în funcție, susțin surse citate de Stiripesurse.ro. Aceasta înseamnă că atunci când negocierile din coaliție vor fi finalizate, miniștrii se vor regăsi pe liste la europarlamentare sau la locale gata remaniați.

Premierul Marcel Ciolacu va recurge, cel mai probabil la remaniere, după ce atât PNL, cât și PSD le-au cerut miniștrilor să-și asume participarea pe liste la alegeri.

La PNL, de exemplu, fiecare lider de filială județeană trebuie să-și asume candidatura fie la primărie, fie la consiliul județean, potrivit unei decizii interne a partidului. În această situație se află mai mulți miniștri liberali, dar și de la PSD.

Discuții în coaliție pe tema listelor

În coaliție au loc discuții intense în aceste zile pentru a se definitiva lista pentru alegerile europarlamentare, dat fiind faptul că mai mulți miniștri PSD și PNL își doresc să plece la Bruxelles, ceea ce înseamnă o concurență mare pentru un număr limitat de locuri.

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a venit în urmă cu câteva zile cu o propunere inedită: el a propus ca lista pentru alegerile europarlamentare să fie deschisă de o femeie care să nu fie membră a PSD, dar nici a PNL.  

„Propunerea mea este ca lista de europarlamentare să fie deschisă de către o femeie independentă de cele două partide”, a afirmat liderul PSD, la Palatul Parlamentului, înaintea unei şedințe a conducerii social-democraţilor.

Anterior, președintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunțat liste comune cu PSD la alegerile europarlamentare.